Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SUV

VIDEO Premijerno u Pleternici: budući sedmerosjed Bigster otkrio i kako će izgledati novi Duster

Foto: Sandra Mikulčić
1/8
26.10.2023.
u 19:32

Novi Duster stiže 2024. godine, a Dacia će ga premijerno pokazati potkraj studenoga. Bigster se, pak, na tržištu očekuje 2025., a taj veliki SUV model bit će novi vrhunac ponude ove marke

Pleternica je vidjela što drugi, veći hrvatski gradovi nisu. Dacia je u taj slavonski grad dovela konceptni automobil Bigster, preteču modela za broj većeg od Dustera, koji se na tržištu očekuje 2025. godine. Bigster je sad 90 posto dovršen pa je jasno vidljivo u kojem smjeru Dacia s njim ide. U odnosu na ovaj koncept iz Pleternice, serijskom Bigsteru blatobrani neće biti tako jako naglašeni i LED osvjetljenje neće se protezati čitavom širinom njegova ‘nosa’. Isto se odnosi i na novi Duster koji stiže 2024. godine, a Dacia će ga premijerno pokazati potkraj studenoga. Novi Duster imat će mnoge vizualne elemente pokazane na konceptnom Bigsteru, a od aktualnog će biti prostraniji i opremljeniji. S dizelskim se motorima neće nuditi, u prvom će planu biti benzinac, hibridne inačice te LPG izvedba koju Duster dosad nije imao. O Bigsteru, idućem potpuno novom Dacijinom modelu koji bi u tri reda trebao imati sedam sjedala, službeno se malo toga zna. Neslužbeno, ponudit će se s elektrificiranim pogonskim sklopovima.

Ulazni bi trebao biti, navode francuski mediji, 1,2-litreni benzinac od 120 konjskih snaga, koji će u blagohibridnoj izvedbi imati 140 konja. Uz njega se spominje i opcija automatskog mjenjača, 4x4 pogona, ali i pogona na plin. Nudit će se i 1,8-litreni benzinski motor u kombinaciji s jednim ili dva elektromotora - to još nije precizirano. Bigster bi u dužinu trebao mjeriti oko 460 centimetara, a od iduće bi generacije Dustera – također po pisanju francuskih medija - trebao biti 3000 eura skuplji.

VEZANI ČLANCI:

Konceptni Bigster u Pleternici se našao u sklopu predstavljanja noviteta rumunjske marke koja još od 1999. godine i više nego uspješno djeluje pod okriljem Renaulta. Nakon lanjske godine, koju je Dacia u Hrvatskoj zatvorila s 10,4-postotnim udjelom na tržištu privatnih kupaca, ovu su godinu obilježile Extreme linija modela, jači električni Spring sa 65 KS i većim dosegom te Jogger Hybrid sa 140 konja. Dacia je demonstrirala i svoj outdoor program: krovni šator, nosače za bicikle te paket za spavanje zahvaljujući kojem se Joggerov prtljažnik i stražnja klupa pretvaraju u krevet za dvoje. Dacia se sve više odmiče od percepcije marke za one kojima drugi, skuplji automobili nisu dostupni. Već je danas ona marka koja nudi više za uloženi novac – više u smislu prostora, dizajna i upotrebljivosti, a uskoro i više opreme jer Dacia redefinira svoj popis opreme koja je vozaču zaista potrebna. Od iduće bi godine trebala u ponudu vratiti CVT mjenjač, a nakon hibridnog Joggera koji je ovih dana na tržište stigao s njima i ostali će Dacia modeli ponuditi digitalne instrumente.

Ključne riječi

Komentara 2

SE
senior12
20:56 26.10.2023.

No diesel, no fun...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije