Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKERSKI NAPADI

Sukob Rusije i Ukrajine proširio se i na cyber-prostor

ruska zastava
ilustracija
06.03.2014.
u 10:14

Ukrajinske vlasti tvrde da su im komunikacijske mreže na udaru, a ukrajinski hakeri napadaju ruske portale

Sukob Rusije i Ukrajine proširio se i na cyber-prostor. Sigurnosni stručnjaci u Ukrajini optužili su rusku vojsku za prekid mobilnih komunikacija, a manji napadi dogodili su se na portalima i društvenim mrežama, prenosi BBC.

Ukrajinske vlasti u utorak su potvrdile da su im se komunikacijske mreže našle na udaru.

- Mogu potvrditi da je drugi dan zaredom u tijeku napad na mobitele članova ukrajinskog parlamenta - rekao je novinarima ukrajinski šef sigurnosti Valentin Nalivaičenko, dodajući kako je na ulazu u telekomunikacijsku tvrtku Ukrtelecom na Krimu ilegalno instalirana oprema koja blokira mobitele zastupnika, bez obzira na političku pripadnost.

Iz Ukrtelecoma su izvijestili kako su im oružani muškarci prošli tjedan ušli u prostorije, te da su im poremećeni optički kabeli, što je rezultiralo gubitkom usluge za neke korisnike.

I Rusi su na udaru hakera. Prije nekoliko dana meta je bio RT, popularni portal koji financijski podržava Kremlj i koji se našao na udaru kritika zbog blagonaklonog izvještavanja o ruskim aktivnostima oko Ukrajine. Hakeri su u naslovima riječi "Rusi" ili "ruski" zamijenili s "nacistički". Ukrajinska hakerska aktivistička skupina Cyber-Berkut objavila je popis 40 stranica koje su vandalizirali od početka sukoba, na kojemu se našao i RT.

U mnogim cyber-napadima an obje strane često sudjeluju pripadnici kriminalnih bandi, kao i takozvani domoljubni hakeri koji napadaju iz uvjerenja.

- Ako Rusi mogu navesti svoje domoljubne hakere da za njih sudjeluju u ratu, to bi moglo biti vrlo učinkovito - rekao je Paul Rosenzweig, bivši član američke službe za nacionalnu sigurnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije