Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvoz automobila

Slovencima država manje uzima, pa im Golf jeftiniji 21.684 kn

vw golf vii (1)
VW
01.02.2013.
u 16:10

Pri uvozu se plaća naš PDV i trošarina, pa kupac ne profitira, jer veći PDV od nas imaju rijetki

Čak 21.584 kuna novi je Golf jeftiniji u Sloveniji u odnosu na Hrvatsku. Početna cijena novog Volkswagen Golfa 1,2 TSI sa 105 konjskih snaga i Trendline paketom opreme u susjednoj Sloveniji iznosi 15.149 eura (113.617 kuna). Isti takav model u Hrvatskoj košta 135.201,39 kuna, što je 16% skuplje. S pravom će se svaki Hrvat zainteresiran za kupnju novog vozila pitati može li, kada 1. srpnja napokon uđemo u EU, otići preko granice i povoljnije kupiti automobil.

>> FOTO Kultni kompakt sedme generacije stigao u Hrvatsku

>> Tržište auta - važno je da malo troše i da imaju najviše 3 godine

Sami određujemo PDV

To može napraviti i sada, a administrativno će lakše to moći napraviti kada postanemo članica EU. Ali, u suštini se ništa neće promijeniti i kupac neće proći jeftinije. I sada, ali i kada uđemo u Europsku uniju, za svaki kupljeni novi automobil izvan Hrvatske, a koji se želi registrirati u Hrvatskoj, morat će se platiti PDV i trošarina Hrvatskoj. U praksi to znači da ako automobil kupite u Sloveniji ili bilo kojoj drugoj državi EU, imate pravo na odbitak njihova PDV-a i trošarina, a prilikom uvoza plaćate naš PDV i trošarine.

Visinu trošarine na automobile i visinu PDV-a svaka članica određuje autonomno, pa su, razumije se, i davanja državi na automobile različita. Pa tako neke države - poput Njemačke, Češke, Slovačke, Bugarske, Švedske, Estonije i Velike Britanije - trošarina uopće nemaju. S druge strane, Danska ima daleko najveće trošarine na automobile. Razlike su i u visini PDV-a, primjerice, u Njemačkoj iznosi 19 posto, u Sloveniji 20 posto, u Hrvatskoj je 25 posto, a najviši u EU ima Mađarska, čak 27 posto.

Zbog toga se cijene automobila razlikuju od zemlje do zemlje, ali države su se zaštitile tako što automobil morate registrirati tamo gdje imate prebivalište, pa ne možete, primjerice, u skupoj Danskoj voziti automobil sa slovenskim tablicama, jer su automobili u Sloveniji među najjeftinijima.

I dalje ćemo biti skupi

I kad na snagu stupe nove hrvatske trošarine, automobili će u Sloveniji biti jeftiniji jer će Slovenci i dalje imati manje trošarine. Oni nemaju trošarine po vrijednosti već samo po ispuštanju CO2, a i PDV im je manji. Pod uvjetom da osnovna cijena vozila u ove dvije države ostane ista, da naš PDV i dalje bude 25%, a trgovci ne povise svoje marže, isti će automobil u Hrvatskoj zbog obračuna novih trošarina pojeftiniti 11.000 kuna.

Komentara 9

OB
-obrisani-
17:25 01.02.2013.

01.02.2013. u 16:31h chemica je napisao/la: Ma koga briga za automobile. Bitno da mi njih "dignemo" na špeceraju. Odeš u Sloveniju, napuniš automobil "do vrha", a Linić sa svojim carinicima može lijepo da ti popuši luleka. I uz potrošeni benzin, uštedio si bar 20%. Slovenija, moja dežela! Što nas više krene u nabavku van granica Hrvatske, to će prije banda smanjiti PDV pa će i cijene biti niže. Preskupa država NIJE problem građana ove zemlje već morona koji je ovako izgubljeno vode. Zalutali nesretnici u nekakvoj magluštini nesposobnosti, a mi bi to trebali plaćati? Joj, jedva čekam 1.7. Brum, brum! Pa usput na kremšnite...Mamu vam lopovsku. gle jednim dijelom si upravu - u bosni ovo vozlio će stajati 13 tisuća eura još jeftinije,ali zašto je kod nas ovako stanje pa baš zato što idemo u susjedne države i njima stvaramo promet,cijela slavonija ide u bosnu,zagrepčani u sloveniju i do skoro u mađarsku,dalmacija u hercegovinu,i kad pogledaš dobro ova država ima i za KIFLE kad joj građani kupju u drugim državama,.

PE
peugeot
17:47 01.02.2013.

Normalno da su kod "balkanaca sa sjevera" 'golfovi' jeftiniji nego u nas. To je jedna od posljedica pljackanja hrvatskog novca stare devizne stednje koju nam iz sjeverne 'fildzan' drzavice prije dvadeset godina ukrade zloglasna Ljubljanska banka.

CH
chemica
16:31 01.02.2013.

Ma koga briga za automobile. Bitno da mi njih "dignemo" na špeceraju. Odeš u Sloveniju, napuniš automobil "do vrha", a Linić sa svojim carinicima može lijepo da ti popuši luleka. I uz potrošeni benzin, uštedio si bar 20%. Slovenija, moja dežela! Što nas više krene u nabavku van granica Hrvatske, to će prije banda smanjiti PDV pa će i cijene biti niže. Preskupa država NIJE problem građana ove zemlje već morona koji je ovako izgubljeno vode. Zalutali nesretnici u nekakvoj magluštini nesposobnosti, a mi bi to trebali plaćati? Joj, jedva čekam 1.7. Brum, brum! Pa usput na kremšnite...Mamu vam lopovsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije