Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuđenje u las vegasu

Samsungovo tajno oružje: dolazi prvi pravi QLED televizor

televizija CES
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/2
06.01.2014.
u 16:35

Korejski proizvođač potrošačke elektronike na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu promovirat će svoje televizore na dosad eksperimentalno korištenoj tehnologiji quantum dot, odnosno samosvjetlećim kvantnim točkicama

Samsung priprema novo, tajno oružje, koje su neki stručnjaci već usporedili i s famoznom njemačkom raketom V1 iz 2. svjetskog rata - radi se o televizorima s tehnologijom Quantum-dot LED (QLED TV), a bit će predstavljeni ovih dana na najvećem sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, piše Business Korea.

QLED TV je, doznaje se, uređaj koji koristi samosvjetleće kvantne točkice u sitnim, nanokristalima čipova poluvodiča, a koji zatim omogućavaju prikaz boja bez suvišnih dodataka. Model za koji se nagađa da će biti u upotrebi zasnovan je na tzv. QDEF tehnologiji, koja ne koristi uobičajeno, pozadinsko osvjetljenje u uređaju. Iako, tvrdi se, to nije "pravi" QLED, njegova komercijalna isplativost i održivost kao proizvoda je velika, jer je masovna proizvodnja velikih ekrana s QLED tehnologijom sada mnoga lakša nego s postojećom, OLED tehnologijom.

Samsung je još 2011. prvi uspio u razvoju ekrana u boji na osnovu tehnologije kvantnih točkica, nakon čega je i njihov korejski i svjetski konkurent LG potpisao sporazum s američkom nanotehnološkom kompanijom QD Vision kako bi izradio svoj QLED televizor. Potom su i tvrtke 3M i Nanosis promovirale svoj prototip QDEF tehnologije, namijenjen proizvođačima LCD televizora.

Od utrke s Korejancima odustali su japanski Sony i Panasonic, orijentiravši se na svoj pristup QLED-u kroz ugradnju u UHD, a ne LED televizore.

Doznaje se da 3M sada svojim QDEF sustavom želi opskrbljivati proizvođače da ga uvedu u svoje televizore od 85 inča, što najviše odgovara upravo Samsungu

Ključne riječi

Komentara 1

N1
Nešo.15
15:43 08.01.2014.

Ne, ne, ne, ... ne treba nam Samsungovo tajno oružje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije