Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAZINGA!

Samohodni robot pobjegao tvorcima i izazvao kaos na ulicama Perma

Robot
Foto: Youtube
1/2
18.06.2016.
u 14:15

Stručnjaci dvoje je li Promobot V3 doista toliko sposoban ili samo privlači pažnju uoči velikog okupljanja hi-tech start-upova u San Franciscu

Stanovnici ruskog Perma nagledali su su se dosad kojekakvih čuda, ali pojava samohodnog robota na ulicama ovog milijunskog grada u podnožju Urala podigla je obrvu svakome tko je na cesti ugledao robota koji bježi s testiranja u obližnjem laboratoriju. 

Odbjegli robot zvan Promobot V3 treća je generacija Promobota. Njegov zadatak nije baš sasvim lak - mora naučiti samostalno se kretati, ne udaraći pritom o prepreke. No čini se da je robot postavljene zadatke savladao bolje nego što su se tome nadali njegovi konstruktori pa je jednog dana jednostavno išetao kroz vrata koja su nesavjesni inženjeri zaboravili zatvoriti. 

Robot se potom odvozio lijepih 50 metara na prometnoj ulici, izazvavši pritom zastoj prometa punih 40 minuta. 

Bio je to nevjerojatan prizor pun simbolike, raspisali su se mediji – robot zaustavlja promet u vrijeme kad roboti zauzimaju sve više mjesta u našim svakodnevnim životima. Jer robote danas policija i vojska redovito koriste za otkrivanje eksplozivnih naprava; u tvornicama brže i bolje od ljudi rade visokosofisticirane poslove, u bolnicama operiraju pacijente, a u kućanstvima usisavaju podove. Neki podučavaju djecu pjevanju, postoje i roboti koju kuhaju kavu, prosipajući pritom petinu smeđeg zlata manje od običnih, ljudskih konobara. U Japanu, a gdje drugdje, robote zapošljavanju u restoranskim kuhinjama za spravljanje sushija i sjeckanje povrća. 

Je li Promobot zaista toliko sposoban, pitaju se stručnjaci i konkurenti, ili je ipak samo riječ o dobrom marketinškom triku? To više jer je ruska inteligentna samohotka cijeli događaj vlastoručno opisala na vlastitom blogu! 

Ispada da Promobot nije samo savladao prve samostalne korake, već se sasvim dobro snalazi i u marketingu. Kao pravi, iskusni PR stručnjak, već u prvoj rečenici opisivanja svojih putešetvija nije zaboravio spomenuti da će se ove jeseni predstaviti svekolikoj javnosti. Čitatelje nije propustio obavijestiti da razmišlja o odlasku na Tech Crunch Disrupt. Riječ je o najvećem svjetskom okupljalištu tehnološki naprednih start-upova, koji će se sredinom rujna održati u samom središtu hi-tech svemira, San Franciscu.  

Skeptici sumnjaju u tehnička dostignuća robota iz Perma, njurgajući da su vrata laboratorija namjerno ostavljena otvorena, da je nemoguće da ga inženjeri punih 40 minuta nisu mogli uhvatiti na prometnoj cesti, a u pitanje dovode i njegovu pismenost. Robot za to vrijeme samo namiguje sučeljem zaslona i najavljuje skori dolazak u SF. Sumnje skeptika odbio je komentirati. 

>> Nova zdravstvena djelatnica i humanoidni robot - upoznajte Sophiju

Komentara 2

TE
texas
14:35 18.06.2016.

kao krava iz klaonice,uteko1

CR
crodux
16:01 18.06.2016.

namještaljka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije