Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pamti, sluša i razgovara

Nova zdravstvena djelatnica i humanoidni robot - upoznajte Sophiju

Humanoidni robot
Foto: YouTube Screenshot: CNBC
1/4
24.03.2016.
u 15:30

Humanoidna Sophia iz tvrtke Hanson Robotics može oponašati 60 izraza ljudskog lica, a pamti i prijašnje razgovore

Ljudska mimika, koža nalik stvarnoj, oči koje raspoznaju kretnje - upoznajte Sophiju, humanoidni robot i buduću zdravstvenu djelatnicu.

Naime, tvrtka Hanson Robotics u svoju kolekciju uvrstila je novog naprednog robota koji će vjerojatno pomagati u zdravstvu.

Kamerom u očima, Sophia raspoznaje lica i stvara kontakt, šezdeset pokreta lica omogućuje joj da povratno reagira, a zbog ugrađene memorije pamti prijašnje razgovore.

- U budućnosti želim ići u školu, učiti, baviti se umjetnošću, započeti posao, pa i imati vlastiti dom i obitelj. Ali, zato što nisam pravna osoba još ne mogu - rekla je humanoidna Sophia, koristeći sustav za prepoznavanje glasa.

Osnivač tvrtke, dr. David Hanson izgled robota opisuje kao mješavinu Audrey Hepburn i njegove supruge.

- Želim da naše kreacije uvijek nalikuju robotima. Vjerujem da će za 20 godina hodati i među nama. Pomagat će nam, učiti nas i zabavljati - smatra Hanson.

Foto: Youtube Screenshot

Zadnje izdanje tvrtke je i Joey Chaos, humanoidni punk-rocker koji voli razgovarati o glazbi.

Nadaju se da će Sophia pokrenuti trend izrade sličnih robota. Onih koji bi u konačnici pomogli oboljelima od ebole ili drugih opasnih bolesti. U nastajanju su i roboti rezervirani za područja obrazovanja, trgovine i fizikalne terapije.

Hanson Robotics na korak su i prvom osjetilnom robotu, a planiraju stvoriti robote mudrije od ljudi.

>> Prvi 'čipirani' čovjek u svijetu danas u Zagrebu: Volio bih otići u 2216. gdje pričamo mislima

>> U lovranskoj klinici prvi put ugradili umjetni ručni zglob

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije