Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzina i ekologija

Reli električnih automobila u Istri

Dok-Ing
Grgur Žučko/PIXSELL
22.05.2014.
u 17:29

Veleposlanici otvaraju prvi dan relija koji je uvod u otvaranje novih punionica jer sve više turista stiže novom generacijom vozila

Od Rovinja preko Poreča, Opatije, Paklenice, Zadra, Smiljana i Plitvičkih jezera do Zagreba kretat će se prvi reli “Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014.” Planira se prijeći ukupno 850 kilometara, a prve kilometre trase, nakon starta u Rovinju ispred hotela Lone točno u 14 sati, obilježit će veleposlanici. Naime, “Ambassador’s rally” dio je utrke koji će odvesti veleposlanici zemalja EU te Kanade i Japana, i to u električnim vozilima iz zemalja iz kojih dolaze. Pobjednika prve etape proglasit će na glavnom gradskom trgu u Poreču.

U drugom danu relija organizatori očekuju dolazak brojnih električnih vozila iz Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, ali i Češke, Mađarske te SAD-a i Srbije. Ruta relija bit će premrežena punionicama električnih vozila te će i službeno biti proglašena “zelenom turističkom magistralom” s posebnim benefitima za vozače električnih vozila.

Prva ovakva manifestacija, kada je riječ o električnim automobilima, više je od relija, ona je ujedno i sjajna promocija Hrvatske jer karavanu “električara” vozi kroz sjajne regije, a sve to uvod je u otvaranje mreže punionica za automobile nove generacije. Očekuje se da će na području Hrvatske i tržištima poput Bavarske, Slovenije, Italije ubrzo biti nekoliko milijuna električnih auta, a njihovi vlasnici birat će među destinacijama za svoja putovanja zemlje koje ih mogu logistički pratiti, odnosno ona mjesta na kojima mogu puniti svoje električne automobile. Slovenija već ima 200-tinjak punionica, Norvežani mjesečno kupe oko dvije tisuće električnih automobila tesla, a prve registracije očekuju se i kod nas.

>> Zbog subvencija u Hrvatskoj se prvi put javio interes za elektromobilima

>> Airbus predstavio električni zrakoplov za dvije osobe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije