Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Prije kupnje provjerite odgovara li stanje vozila iskazanim kilometrima

rabljeni auti
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
20.04.2014.
u 10:30

Uložite vrijeme i novac da odagnate sumnju u lažiranje kilometraže, stanja motora i donjeg postroja

Padom tržišta novih automobila probudilo se tržište rabljenih vozila, od kojih se mnoga unose iz drugih europskih zemalja. Brojni potencijalni kupci rabljenih automobila izgubljeni su između preporuka, oglasnika i ponuda trgovaca rabljenih vozila. Svaki od ovih načina kupnje ima svojih prednosti i nedostataka. Ipak, kod kupovine polovnjaka postoje mnoga nepisana pravila koja čuvaju novac, ali i živce.

Kakav auto trebate

Kod odluke o kupnji automobila bitno je biti ‘trijezne glave’, te razmišljati što je više moguće racionalnije i razumnije. Stoga odmah postavite jasne smjernice prema kojima ćete se odlučiti kakav model automobila kupiti. Neke od smjernica moraju svakako biti: koliko kilometara godišnje radim, na kakvim relacija, koliko se putnika pored mene vozi u automobilu, što mi je uistinu potrebno od opreme... te dakako koliko sam spreman novaca na to potrošiti.

Ono čega se mnogi boje kod kupnje rabljenog automobila svakako je da ne dobiju ‘mačka u vreći’ - bilo da govorimo o lažiranju prevaljene kilometraže, stanju motora i donjeg postroja, ili pak sumnjivog porijekla. Stoga, kad pronađete automobil koji odgovara vašim potrebama, prvo se pozabavite kontrolom ‘papira’. Bježite od vozila koja ne glase na trenutnog vlasnika već imaju punomoć ili pak kupoprodajni ugovor. Takva vozila u pravilu su promijenila već nekoliko vlasnika te su u sustavu preprodavača automobila. Vlasništvo nad vozilom može se provjeriti u policiji. Nemate li iskustva s kupnjom rabljenih automobila, sigurno znate nekog servisera ili limara koji ‘ima oko’ za te stvari. Iskusni majstor brzo će ustanoviti ako nešto ne štima s automobilom. Radi li se o mlađem automobilu, svakako inzistirajte na servisnoj knjižici, a navode iz servisne knjižice provjerite u ovlaštenoj mreži servisera za konkretnu marku vozila.

Preventivni pregled

Ako nemate pri ruci nekog poznatog majstora, nije loše napraviti preventivni tehnički pregled automobila, jer djelatnici stanice za tehnički pregled vrlo brzo mogu ustanoviti ako nešto ne valja s vozilom. Također, radi li se o vozilu koje nije iz uvoza, odnosno unosa, kod njih je moguće doznati i odgovara li kilometraža na intrumentnoj ploči stvarnom stanju. Pazite na detalje. Primjerice, sve su popularniji modeli opremljeni turbom, a njegov popravak nije jeftin, pa provjerite stanje turbine koja nepažnjom može stradati i za 50 tisuća km, dok uz dobro održavanje može poslužiti i nekoliko stotina tisuća kilometara.

Tek nakon što se uvjerite da sve provjereno odgovara pravom stanju stvari napravite nešto dulju testnu vožnju. Isprobajte kako vam automobil odgovara, potražite anomalije i budite spremni na pregovore s prodavačem kako biste utvrdili sve uvjete kupoprodaje vozila.

Komentara 1

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
11:23 20.04.2014.

Kod kupnje rabljenog vozila prvo donesite odluku koji automobil želite (marku i model). Pretražite po internetu najčešće kvarove i najskuplje kvarove na tom određenom vozilu. Kod kupnje vozila raspitajte se o stanju tih sklopova i obratite pažnju na njih. Kupujte auto barem 1000 eura ispod svog budžeta, neka ostane 1000 eura da možete sredit auto da ste sigurni u njega (izmjena ulja, veliki servis, i ostale sitnice). Čist motor ne znači da se skrivaju nedostaci, ja svoj motor čistim krpicom svako malo, ali zato jer ja želim da mi je motor i prostor oko motora čist od prašine, a ne zato da bih sam od sebe skrivao nedostatke. Tražite račune od servisa, ili barem nekakvu evidenciju gdje je zapisano kada su rađeni servisi (izmjene ulja barem) ako već nema servisnu knjižicu. Svaki vozač koji drži do svoga automobila ima negdje evidenciju kada je radio servise, ne zbog kupca, nego zbog sebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije