Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJA

Prepoznat će vas po hodu, a zatreba li, pozvat će i liječnika i servisera

Foto: Renault
1/8
21.06.2023.
u 10:12

H1st vision prekretnica je u području mobilnosti. Objedinjuje 20 inovacija, a otključava se na daljinu s pomoću dvije vrhunske tehnologije autentifikacije. Njegova je kontrola pristupa neprobojna

Do 2025. godine obvezali su se na tržište uvesti deset novih usluga i proizvoda, podržati 50 ili više startupova i ponuditi svoje usluge na više od 50 lokacija diljem svijeta. Oni su Software République, ekosustav otvorenih inovacija koji je razvilo šest velikih poduzeća: Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics i Thales. Kad su se prije dvije godine udružili, kazali su da im je cilj pomoći stvoriti europski ekosustav za održivu, suverenu i sigurnu mobilnost. Nedavno su, na izložbi Viva Technology 2023. održanoj krajem prošlog tjedna u Parizu, premijerno pokazali koncept proizašao iz njihove suradnje. Taj koncept obuhvaća funkcionalne i inovativne tehnologije koje u središte stavljaju čovjeka. Njegovo je ime H1st vision (Human First vision – vizija u čijem je središtu čovjek). 

Riječ je o prekretnici u području mobilnosti, koja objedinjuje 20 konkretnih, operativnih inovacija. H1st vision u jednakoj je mjeri napredan koliko jednostavan i intuitivan. To je zbog toga što je jedan od glavnih čimbenika u određivanju smjera inovacije bilo korisničko iskustvo, a ne tehnička sofisticiranost. Ovaj tehnološki prototip vodi računa o vozaču, putnicima i ostalim sudionicima u prometu. Tako H1st vision između ostalog nudi: novi sigurnosni biometrijski mehanizam kontrole pristupa, jedinstveni doživljaj zvuka u autu, optimizirani doseg i punjenje, pomoćnika za praćenje zdravlja vozača i stanja vozila, preventivna upozorenja za zaštitu putnika i ostalih sudionika u prometu.
Ako se približite vozilu, uključuje se softver prepoznavanja položaja tijela i lica da bi se omogućio pristup putničkom prostoru te pokretanje automobila. Na prozoru, a zatim i na središnjoj konzoli, prikazuje se avatar koji služi kao dobrodošlica vozaču-korisniku i koji mu pomaže upravljati svim dostupnim funkcijama. Mehanizam kontrole pristupa neprobojan je, tvrde iz Software République. H1st vision otključava se na daljinu s pomoću dvije vrhunske tehnologije autentifikacije. Korisnici najprije moraju izraditi profil na tablet-računalu. Njihovi osobni podaci (ime i prezime, visina, fotografija lica i videozapis snimljen dok hodaju) kodiraju se i pohranjuju u iznimno siguran virtualni spremnik integriran u automobil: Digital ID Wallet.

Vozilo prepoznaje registriranog vozača i suputnike na temelju položaja tijela, pomoću kamera na retrovizorima, dok se približavaju vozilu s najveće udaljenosti od šest metara. Njihova lica prepoznaje na najvećoj udaljenosti od tri metra - kamera na središnjem nosaču između dvaju vrata uključuje se nakon što kamera za položaj tijela analizira njihov hod. 
Te dvije tehnologije autentifikacije međusobno se nadopunjuju i omogućuju odobravanje korisnika s pomoću protokola za maksimalnu sigurnost. Kad se avatar obrati vozaču, on treba reći 'da' i vrata će se otvoriti. Kamera u zrcalu na vjetrobranskom staklu prepoznaje identitet vozača i mogućih suputnika koji se približavaju vozilu te omogućuje pokretanje vozila na temelju vjerodajnica s profila. Vozačevo ili suvozačevo sjedalo automatski se pomiče unaprijed ili unazad do odgovarajućeg položaja za osobu čiji je identitet automobil prepoznao. Taj inovativni sustav autentifikacije pridonosi pojednostavnjenju unajmljivanja i dijeljenja automobila, ali i provjere vozačkih dozvola.

Inovativan audiosustav podrazumijeva i prostorno odjeljenje – zahvaljujući zvučnicima u naslonima sjedala, zvuk čuje samo onaj kome je namijenjen. H1st vision opremljen je i sučeljem za plaćanje u automobilu te pomoćnikom za pametno parkiranje. Punionice Powerbox funkcioniraju u oba smjera pa automobil može prenijeti energiju u mrežu ili pomoći u napajanju vašeg doma u slučajevima povećane potrošnje. Niz fizičkih i virtualnih senzora prate zdravlje putnika i, u slučaju nezgode, H1st vision može uspostaviti mobilni ili satelitski poziv s hitnom službom. Također se prati razina istrošenosti ključnih komponenata vozila kao što su baterija ili gume. H1st vision čak može proizvesti i vlastiti certifikat o stanju vozila. Virtualni dvojnik u digitalnom gradu prikazuje proširenu povezanost automobila s okruženjem kako bi se prepoznale moguće opasnosti, zaštitile osobe koje su u ranjivom položaju i optimizirao protok prometa vozila za spašavanje. Naime, koncept H1st vision jedinstven je i zbog toga što spaja fizičko vozilo s njegovim digitalnim dvojnikom koji je povezan i s vozilom i s okruženjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije