Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje budućnosti

Tehnoinovacije i gadgeti liječit će nas i prije nego se razbolimo

Philips
Foto: Philips
1/4
11.09.2017.
u 10:13

Uređaji će povezivati liječnike i korisnike, smanjiti redove u bolnicama i donijeti uštede u zdravstvu

Vjerojatno ste se barem jednom našli u situaciji da trebate poštovati terapiju ili savjet liječnika. Potpuno se odmarati ili uzimati lijek do kraja terapije. No, koliko puta doista i obavite terapiju do kraja ili odete na svaki zadani pregled? Na žalost, niste jedini. Više od polovice pacijenata zanemari upute i tako si ugrozi zdravlje. Upravo bi u ovome mogla pomoći – tehnologija.

Naime, jedno istraživanje Philipsa pokazalo je da je čak 29 posto više korisnika obavilo propisanu terapiju nakon što su uređaj (Dream Wear) koji pomaže protiv apneje (prestanak disanja u snu) koristili uz specijaliziranu cloud aplikaciju Care Orchestrator. Naime, ova aplikacija povezuje liječnike s pacijentima i tako ih dodatno motivira na odgovornije korištenje, a istovremeno i sami korisnici mogu puno lakše pratiti stanje svog zdravlja.

Ovakva rješenja začetak su nove generacije zdravstvenih sustava, a mogućnosti nekih od njih demonstrirala je tvrtka Royal Philips na velikom tehnosajmu IFA u Berlinu.

Demokratizirati zdravstvo

Naime, od industrijske tvrtke poznate po televizorima i drugim uređajima ova se kompanija transformirala i fokusirala na zdravstveni sektor.

– Moramo pronaći bolje načine da ljudi dulje ostanu zdravi i da izbjegnu odlazak u bolnicu. Da bismo to postigli, trebamo demokratizirati zdravstvo. Ako svijet ovako nastavi, trebat će milijune liječnika više ili, točnije, 12,9 milijuna 2035. godine. Jednostavno trebamo motivirati ljude da više i bolje sami prate svoje zdravlje – poručuje novi šef Philipsa Egbert van Acht zadužen za osobno zdravlje. Istaknuo je kako se čak 80 posto svih srčanih bolesti i više od 40 posto raka može spriječiti promjenom načina života. I čak 90 posto slučaja dijabetesa tipa 2.

Hoće li nam tehnološke inovacije donijeti uređaje dijagnostike iz SF filmova? Hoće li nas motivirati dovoljno da se počnemo više brinuti za svoja tijela i zdravlje? I ključno, da pritom budu – jednostavne za korištenje. Gdje smo danas u internetskim stvarima na temi zdravlja?

– Mislim da smo tek na početku u razvoju medicine. Imamo cijeli dvorac za istražiti, tek smo se uselili. Zdravstvo još zaostaje za glazbenom industrijom ili financijskim sektorom. Ako poželite čuti neku pjesmu, možete je čuti na bilo kojem uređaju bilo gdje. Možete podići svoj novac u bilo kojoj državi na bilo kojem bankomatu. A zdravlje? Nismo ni blizu tome, a nema razloga da ne dođemo do tog stadija kad će nam biti dostupne sve potrebne informacije. Tako ćemo moći umrežiti i pacijente i liječnike – kaže nam članica uprave i SVP Philipsa za Povezana rješenja Liat Ben-Zur. Uvjerena je da će tehnologija riješiti i problem dugih redova za liječničke preglede.

– Bolnice su krcate pacijentima koji zapravo ne trebaju biti tamo. To bi se riješilo kada bi doktori bili dostupni, a da pacijenti ne moraju doći u bolnicu – opisuje Ben-Zur ističući prvi USB ultrazvuk Lumify i aplikacije koje pomažu dijabetičarima da bolje prate stanje šećera u krvi.

Hit za žene: Lumea

U Berlinu smo na IFA-i isprobali i Philipsovu Sonicare Diamond Clean električnu četkicu za zube. Prateća aplikacija motivira čak i najljenije osobe koje možda nisu ni svjesne da peru zube potpuno pogrešno! Krajem godine na tržište pak stiže pametna bočica za bebe iz paketa uGrow koji roditeljima omogućuje i glasovno upravljanje uređajima poput nadzorne kamere za bebe dok su im ruke zauzete. U osobnoj higijeni sve veći hit su i uređaji s intenzivnim pulsirajućim svjetlom (IPL). To su uređaji koji pomažu nakon depilacije tako da zamrznu rast dlačica na dva mjeseca. Proces je puno manje invazivan od laserskog postupka koji trajno uklanja dlačice. Također, IPL uređaj poput Philipsova Lumea Prestigea možete se koristiti kod kuće. Također, ovo pulsirajuće svjetlo dokazano ne boli, što sam i sam imao priliku isprobati na svojoj ruci.

– Kao žena oduševljena sam Lumeom, promijenila mi je život! Kad ti je depilacija dio svakodnevne rutine, proizvod koji ti dugotrajno rješava tu brigu pravo je otkriće. Veliki sam ljubitelj ove tehnologije i uvjerena sam da će IPL još više dobiti na popularnosti što ga više žena bude koristilo – prenijela nam je svoje iskustvo Liat Ben-Zur, inače oduševljena ljepotama Dubrovnika i Hrvatskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije