Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top 5

Ovim autima u Hrvatskoj najviše skidaju kilometražu. Iznenadit ćete se za koliko...

BMW Serije 6
16.01.2024.
u 08:00

BMW i Audi marke su automobila kojima se najčešće vraćaju kilometri u Hrvatskoj, otkriva ispitivanje koje se oslanja na podatke iz milijuna izvješća. No, raste i rizik od vraćanja kilometraže na autima srednje klase

Iako je tržište rabljenih automobila tijekom godina postalo transparentnije, lažiranje podataka s brojača kilometara i dalje je rasprostranjeno u cijelom svijetu. Kupci gube milijune eura zbog neiskrenih prodavača i čini se da se situacija neće drastično promijeniti u skorijoj budućnosti. CarVertical, tvrtka za automobilske podatke, provela je 4. godišnje istraživanje u Hrvatskoj da bi doznala kojim se modelima automobila najviše vraćaju kilometri. U ispitivanju su analizirana stvarna izvješća o povijesti automobila koja su potencijalni kupci vozila od carVerticala zatražili od studenoga 2022. do studenoga 2023. Podaci pokazuju da su njemačke marke automobila u Hrvatskoj najviše pogođene lažiranjem kilometraže. Ovi rabljeni automobili nose najveći rizik:

1. BMW Serije 6 automobil je kojemu se najviše vraćaju kilometri u Hrvatskoj – 6,99% svih vozila koja su provjerena aplikacijom carVertical imalo je promijenjenu kilometražu. To su značajne brojke koje ukazuju na to da 1 od 14 modela BMW Serije 6 u državi možda ima krivotvorenu kilometražu.

2. Audi A8 – Audijeva luksuzna limuzina drugi je model na popisu rizičnih kupnji zbog lažiranja prijeđenih kilometara. Među vozilima za koja su hrvatski kupci zatražili provjeru, njih 5,68 posto imalo je lažirane kilometre.

3. Opel Insignia, također njemačka limuzina, u 3,89 posto slučajeva, pokazala su izvješća tvrtke carVertical koja se odnose na hrvatsko tržište rabljenih vozila, prije oglašavanja prodaje prošla je tretman promjene podataka na brojaču kilometara.

4. Audi A6 još je jedan Audi među rabljenim automobilima čiji prodavatelji najčešće posežu za ovim oblikom prevare kupaca. Kilometraža je u promatranih godinu dana u Hrvatskoj bila lažirana na 3,85% provjerenih automobila.

5. Audi Q5 – U 3,66 posto slučajeva krivotvorena je bila kilometraža Audija Q5, pokazalo je carVerticalovo istraživanje.

VEZANI ČLANCI:

Među 20 modela kojima se najčešće vraća kilometraža u Hrvatskoj, šest ih proizvodi Audi. Na tržištu postoji velika potražnja za rabljenim vozilima više klase koja su u dobrom stanju, što objašnjava zašto su Audijevi modeli toliko popularni među prevarantima. Tim više, njihovi bi kupci trebali percipirati važnost provjere povijesti automobila te vrijednost službene prodajne mreže pojedine marke automobila.

– Kod 3,51% svih automobila provjerenih aplikacijom carVertical u Hrvatskoj utvrđeno je lažiranje kilometara, a prosječna vrijednost vraćanja kilometara iznosila je više od 70.000 kilometara. Kupnja automobila s vraćenim kilometrima uvijek znači nepredvidive tekuće troškove i bržu amortizaciju automobila – objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija u tvrtki carVertical i automobilski stručnjak. 

Često je lakše vratiti kilometre na modernim vozilima jer je potrebno manje fizičke interakcije. Budući da je sve povezano, kriminalcima je potrebna samo odgovarajuća oprema da bi prilagodili brojač kilometara i umjetno povećali vrijednost automobila. Stručnjaci upozoravaju da uočavanje vraćanja kilometara može biti otežano bez proučavanja povijesti rabljenog automobila. Među 20 automobila kojima se najviše vraćaju kilometri u Hrvatskoj, osam se smatra vrhunskom klasom, što znači da se kilometri češće vraćaju na vozilima srednje klase. No, falsificiranje očitanja brojača kilometara na vrhunskim markama kao što su Audi, Volvo, Porsche, Land Rover ili Mercedes-Benz prijestupnicima omogućuje bolju zaradu. 

Volkswagen Polo model je kojem se najmanje vraćaju kilometri, s udjelom od 2,12%, što znači da je trostruko rizičnije kupiti rabljeni BMW Serije 6 nego Polo. Mercedes-Benz E-klase (2,14%), Peugeot 3008 (2,26%), Volkswagen Touran (2,27%) i Audi A4 (2,27%) također su među vozilima s najmanje vraćenih kilometara. U potrazi za rabljenim vozilom nitko nije zaštićen od prevaranata, stoga je važno provjeriti prethodnu kilometražu automobila i zapise o oštećenjima. Testna vožnja i posjet renomiranom prodavaču automobila također umanjuje vjerojatnost od kupnje vozila u lošem stanju. U suprotnom, kupci se izlažu riziku od gubitka novca i ugrožavanja svoje sigurnosti.

Komentara 4

AR
Archangel711
10:47 16.01.2024.

Meni nisu jasni prosječni ljudi(obitelj ) koja godišnje radi po 30 k km.Doslovno se voze do prvoga susjeda,dučana birtije,kladionice ,frizerke i to sve u krugu 500m od kuće

DU
Deleted user
09:36 16.01.2024.

Upravo tako sisavac što kažeš kupimo televizor koji je u trgovini kao izložbeni primjerak odradio tko zna koliko sati a prodaje se za NOVI!!

Avatar neugodan
neugodan
09:33 16.01.2024.

svi motori u oglasniku imaju oko 32000km. sve je prevara a policija nis ne poduzima. sramota. treba uvesti zakon da se uz svaki oglas za vozilo mora napisati povijest km, kao sto se mora i za nekretninu priloziti enrgetski certifikat. prvih par kada se ulovi sa laznim kilometrima treba im oduzeti vozilo. to ce obezhrabriti sve ostale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije