Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguć i servis

Ova se lampica javlja kod 'dizelaša': Za sve su krive kratke vožnje, postoji način kako to spriječiti

Ilustracija
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
22.07.2023.
u 21:52

Do začepljenja filtra većinom dolazi zbog kratkih relacija vožnje, pogotovo zbog kreni-stani gradskog režima vožnje.

Iako su posljednjih nekoliko godina novi benzinski automobili prodavaniji od dizelskih, dizelaši su još uvijek mnogo traženiji kod unosa rabljenih iz EU te konstantno povećavaju svoju prednost u brojnosti na hrvatskim cestama.

Ako vozite dizelski automobil koji je proizveden nakon 2009. godine kada je uvedena norma Euro V i time su bitno postrožene ekološke norme ispusta dušikovih oksida i sitnih čestica čađe, u automobilu na instrumentnoj ploči vam može zasvijetliti simbol koji označava problem s filtrom krutih čestica (DPF filtar).

Znate li kako taj simbol izgleda i što trebate napraviti ako se upali ta lampica?

Do začepljenja filtra većinom dolazi zbog kratkih relacija vožnje, pogotovo zbog kreni-stani gradskog režima vožnje. Zbog toga je preporučljivo svima koji se s dizelskim automobilima voze većinom u gradskim uvjetima, da nakon određenog vremena najmanje 20-ak minuta propušu automobil na autocesti vožnjom brzinom 120 km/h. 

I ako se lapica upalila, možete probati otići na autocestu i obilaznicu ispuhati filtar. A ako to ne uspije morat ćete u servis na čišćenje i regeneraciju DPF filtra. Čišćenje DPF filtra je mnogo jeftinije od cijene novog filtra, pa ako se može popraviti, svakako je to isplativija varijanta.

VEZANI ČLANCI

VIDEO Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

Komentara 7

PU
paul-umpe
07:46 23.07.2023.

do zacepljenja dolazi zbog uvoza automobila sa 500000 km ili zbog loseg servisa. Vozim Octaviu rs tdi 2016 god prvi vlasnik,275000 km i nije se nigdje zakasljala.

MM
mmrx
23:16 22.07.2023.

DPF je uveden 2005 na Euro IV. Nemorate na Autocestu i nemorate vozit 120km/h. Vozite na otvorenoj cesti koliko je moguće kostantno na 3000 obrtaja i ugasit će vam se nakon 10 minuta. Na 3000 obrtaje imate najveću temperaturu na kojoj se DPF regenerira.

Avatar razmaknica
razmaknica
07:33 23.07.2023.

Današnji automobili su napravljeni da te uglavnom zjb...napunjeni sa hrpom kojecega....od cega su Vam najbitnija ambijetalna svjetla u kabini...kada stanu imate opustajucu atmosfetu uz multimediju dok cekate šlep sluzbu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije