Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODOBRILA SVOJTA

Obiteljski auto, mali sportaš i spasitelj bračnih veza u jednom

Renault Clio E-Tech Hybrid
Foto: Večernji list
1/3
08.05.2023.
u 16:52

Uz hibrdini pogon i sijaset tehnoloških sitnica, put na more u društvu punice i punca može biti i dobra stvar

Kao novinar, vozio sam mnogo automobila u svojoj karijeri. Ali ništa me nije moglo pripremiti za putovanje na koje sam krenuo s roditeljima svoje djevojke u novom Renaultu Clio E-Tech Hybrid. Evo priče o našem putovanju na more i kako ga je Clio učinio podnošljivim.

Krenuli smo rano ujutro, uz skoro pa idilično vrijeme, polusunčano nebo i pjev ptica. Roditelji moje djevojke bili su odlično raspoloženi, kako i ne bi, novi zet ide na produljeni vikend s njima, pomoći će u vrtu i oko iznošenja starog namještaja. A i vozi ih na more u novom automobilu. Nikad prije nisam proveo dulje od jednog ručka s njima, a sada ću biti zatvoren u kući 4 dana i pokušati ostaviti dobar dojam. Dok smo punili Clio prtljagom, nisam ni znao da će upravo on postati moj spasitelj.

Izašli smo na cestu i naravno, odmah naišli na gust promet. Otac moje djevojke, samoproglašeni stručnjak za sve u vezi s automobilima i četiri kotača općenito, počeo je nuditi svoje “stručne” savjete o tome kako se snalaziti u gužvi. “Tu lijevo, ova traka ti je uvijek brža! Sad! E, sad si zakasnio, ne možeš se sada ubaciti…” Naravno da obje trake idu jednako brzo, ali priznajem javno poraz u odabiru traka i držim se svoje rute kao što bi inače vozio.

“Ma dobro, nigdje ne žurimo, samo sad ćeš potrošiti više benzina”. U glavi mislim možda se ti nigdje ne žuriš, ali ja jedva čekam tablu Zagreb u povratku. Dok se vučemo u koloni, kreću pitanja o Cliu gdje dominantni mužjak uspostavlja dominaciju i traži priznanje cijelog čopora. Ili barem to pokušava. “Super ti je autić, dosta je veći iznutra nego što se čini. Koliko je to, 100 ks?” Odgovaram da je 143 konja, može povući, ali da je vrlo pitom i da nikad ne bi čovjek rekao da je toliko jak.

“143 konja?! Uuu, to dosta troši benzina, pogotovo ovako u gužvi.” Opet moram ispraviti alfu i objašnjavam da je to hibrid i da se neometano automatski prebacuje između benzinskog i električnih motora kako bi pružio glatko i učinkovito iskustvo vožnje. To sam zapamtio iz brošure. Dok je promet puzao, i Clio i punac su bili bešumni.

Foto: Hrvatske Šume

Kad smo se riješili gužve, majka moje drage okrenula je razgovor na krajolik, kuću na moru, roštilj, pa sam se i ja nekako opustio. Komentirali smo kako je cesta lijepa, koji je sir najbolji i uspješno izbjegavali temu svadbe i unuka. Preko Easy linka imam spojen mobitel i puštam puničine omiljene pjesme cijelim putem, taktička odluka. Put je prošao relativno bezbolno, dolazimo na more i shvaćamo da smo zaboravili ugljen za roštilj. Nudim se da ću ja otići do dućana, no punac inzistira da on ide. Opet radim taktičku odluku i kažem da idemo zajedno, ali dižem uloge i nudim da on vozi ako hoće probat Clia.

Pun pogodak, gledam ga dok vozi i kao malo dijete je. Prolazimo sve značajke auta, od multi sense modova vožnje, kamera i pomoći za parkiranje, aktivnog kočenja i pomoći kod mijenjanja traka. O odazivu na gas i automatskom mjenjaču da ne govorimo, a pobjedu sam proglasio kada me pred kućom pitao možemo li napraviti još jedan manji krug da proba vožnju na čistu struju. Dok smo istovarivali ugljen i ostale stvari koje smo kupili “da ne usfali”, otac moje djevojke potapšao me po leđima i rekao: "Baš mi je drago da si došao s nama." Čak me i susjedima predstavio “Ovo ti je moj zet, da vidiš kakav auto ima, vozi sam i ne čuješ ga!”. Javno priznanje, primljen sam u čopor. Nisam mogao ne pomisliti da je za to ipak bio zaslužniji Clio nego ja.

Foto: Native tim VL

Zaključno, novi Renault Clio E-Tech Hybrid više je od običnog automobila. To je spas, osobni asistent i sigurnosna mreža, sve u jednom. Dakle, ako planirate putovanje s roditeljima svoje djevojke, pobrinite se da to bude u Cliu. Vjerujte mi, nećete požaliti.

Sadržaj nastao u suradnji s Renaultom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije