Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se dogodilo

Nevjerojatno! Ford Mustang od 400.000 kn na testu sigurnosti dobio samo 2 zvjezdice

Ford Mustang
Foto: EuroNCAP
1/4
26.01.2017.
u 13:27

Lani je EuroNCAP testirao 25 modela, ove godine tri. Od tih 28 vozila, Ford Mustang jedini je sa samo dvije zvjezdice

I više nego razočaravajuć rezultat ostvario je na EuroNCAP testiranju sigurnosti aktualni Ford Mustang. Dvije zvjezdice za sigurnost ocjena su kakva se već godinama rijetko može vidjeti, a svakako se ne očekuje od automobila koji stoji oko 400.000 kuna i slovi za krunu ponude marke Ford.

Sportski kupe uspio je pribaviti samo 16 posto bodova za sigurnosne asistente, zabrinjavajućih 32 posto za zaštitu djece u vozilu, 64% za brigu o pješacima i 72% za zaštitu odraslih putnika. Zna li se koliko danas svi proizvođači ulažu u sigurnost automobila, možemo se samo zapitati - što se dogodilo Fordu?!

Lani je EuroNCAP testirao 25 modela, ove godine tri. Od tih 28 vozila, Ford Mustang jedini je sa samo dvije zvjezdice. Šest modela ocijenjeno je s po tri zvjezdice, pet ih je dobilo četiri zvjezdice, a svi ostali sigurnošću su zaslužili maksimalnih pet zvjezdica.

Test je pokazao da bi vozačeva i suvozačeva koljena i bedra u Mustangu tijekom frontalnog udara trebala biti dobro zaštićena, no glave bi im mogle lošije proći. Testiranje je, naime, otkrilo da se zračni jastuci ne napušu dovoljno da spriječe udarac glavom o volan ili ploču. U testu naleta na čvrstu prepreku, pak, stradao je putnik straga, koji se podvukao pod sigurnosni pojas, pa su mu ozlijeđena koljena i zdjelica. Dobrom se nije pokazala ni zaštita prsa putnika na stražnjim sjedalima, a istima je slabije ocijenjena i zaštita glave. U testovima koji simuliraju bočni udar Mustangovi su putnici bolje prošli, ali pri naletu drugog vozila na stražnji kraj Mustanga povećana je opasnost od ozljede vratne kralježnice vozača i putnika.

Testirani Mustang - koji je trenutno na tržištu - nije opremljen sustavom autonomnog kočenja u nuždi, koji bi pružio bolju zaštitu vratne kralježnice. Proizvođač je najavio da će poboljšana verzija Mustanga, koja se očekuje kasnije ove godine, imati taj sustav, kao i onaj za detekciju pješaka, upozorenje na sudar sprijeda i pomoć pri zadržavanju vozne trake.

>> Bez modernih sigurnosnih sustava nema više pet zvjezdica

Komentara 7

Avatar maxist
maxist
16:58 26.01.2017.

To je normalni američki problem jer su im sva vozila po eu kriterijima -Šljuka ! Neznanje i prioriteti bodu oči i na evropskim vozilima . Primjerice 90% vozila eu porijekla i to u cjenovnom razredu 200-300 000 kn ima partvišviš za podbočiti prednju haubu a onda na najjeftinijem Sanderu imaju normalno amortizer.....a to je detalj koji govori puno.....i tako redom...

DE
deda1234
20:40 26.01.2017.

da.. smart ima 5zvjezdica.. u sudaru ta dva vozila bih ipak radje bio u mustangu!😅

Avatar Slobodni
Slobodni
23:17 26.01.2017.

I onda se Trump ljuti zašto Europljani ne kupuju američke kante u omjeru u kojem Amerikanci kupuju njemačka vozila! Eto zašto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije