Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krediti

Na dan otplate auto mora biti mlađi od 11 godina

kupnja automobila
Foto: Thinkstock
08.04.2016.
u 21:20

Ponude su u svim bankama u Hrvatskoj slične; razlike se očituju tek u detaljima i u kojem djeliću postotka kamatnih stopa

Pri kupnji automobila malo tko u džepu ima gotovinski iznos. Kupci se okreću leasing ponudama ili kreditima. Gotovo svaka banka nudi kredit za kupnju novog automobila, no mnoge od njih predvidjele su i mogućnost kupnje rabljenog auta na kredit.

Razumljivo, jer kupnja rabljenog automobila nekom od kreditnih linija domaćih banaka zapravo je najčešća opcija kupaca koji se odluče svoj novi rabljeni automobil potražiti u Hrvatskoj. Kupujete li rabljeno vozilo kreditom neke od banaka, prije izbora automobila imajte na umu da banke propisuju maksimalnu starost vozila u trenutku otplate zadnjeg anuiteta te se ona u pravilu postavlja na 11 ili 12 godina.

Konkretno, Hypo Alpe Adria Bank nudi rok otplate od dvije do sedam godina, ali starost rabljenog vozila ne smije prelaziti 11 godina na dan dospijeća posljednjeg anuiteta. Sberbank, pak, odobrava kredite u iznosima od 60.000 do 112.000 kn za kupnju rabljenih vozila, uz uvjet da starost vozila u trenutku dospjeća kredita nije veća od 12 godina (zbraja se starost vozila u trenutku podnošenja zahtjeva za kredit i rok otplate). Većina banaka raspolaže sličnim ponudama.

Razlike se očituju tek u detaljima i u kojem djeliću postotka kamatnih stopa. Kao i uvijek, sve ovisi o iznosu i roku otplate koji vam najviše odgovara. Banke su najsličnije u pogledu instrumenata osiguranja kredita koji se u svim slučajevima temelje na policama osiguranja, sudužništvu i fiducijama, a tu i ako postoje razlike, uglavnom su neznatne. Krediti koje banke nude mogu biti u kunama ili eurima te s različitim rokovima otplate koji će najviše utjecati na visinu efektivne kamatne stope.

Savjetujemo vam da se o ponudi kredita pojedinih banaka najprije informirate putem njihovih internetskih stranica. Brojne banke na internetskim stranicama nude i kalkulatore kojima možete izračunati najvažnije parametre kredita, poput visine mjesečne rate. Dobar izvor informacija o kreditima je i stranica www.moj-bankar.hr koja će vam omogućiti okviran dojam o kreditnim ponudama koje nude banke u Hrvatskoj. Tek kad pronađete informacije koje su vam najzanimljivije i suzite izbor banaka na njih nekoliko, posjetite ih i zatražite ponudu za automobil koji vas zanima.

>> U prvih 10 mjeseci broj registriranih vozila porastao 7,6 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije