Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fondovi EU

Može li EU regulativa pratiti tempo ICT-a?

Mladen Maras
Foto: PR
28.11.2017.
u 11:06

Combis osigurao novac EU za projekt razvoja ICT usluga za poboljšanje energetske učinkovitosti

ICT tvrtke mogu računati na potpore Europske unije za razvoj svojih usluga, ali samo ako su fokusirane na razvoj usluga i rješenja u industriji zdravlja, energije, prometa, sigurnosti te hrane i bioekonomije. Jedan od recentnih uspješnih primjera europski je projekt razvoja ICT usluga u energetici koji je osigurala tvrtka Combis.

ICT sektor u Hrvatskoj jedan je od najbrže rastućih sektora, s najvećom dodanom vrijednosti i trendom rasta zapošljavanja i izvoza. Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, ovaj sektor godišnje raste 7-8 posto u prihodima, što je 2-3 puta više od stope rasta BDP-a.

Fondovi EU svakako su prilika za financiranje ICT projekata, a trenutačno je sveukupno na raspolaganju 200-300 milijuna eura do 2020. godine za istraživačko-razvojne projekte.

Dosadašnja praksa pokazala je kako je “dio kolača” iz fondova Europske unije relativno nedostupan ICT sektoru u Hrvatskoj, što nas, uz Cipar, čini jedinom članicom EU koja nema ICT kao vertikalnu industriju u strategiji pametne specijalizacije. Zbog toga ICT tvrtke ne mogu povlačiti novac izravno, nego samo kao dio već spomenutih pet vertikalnih industrija: zdravlje, energija, promet, sigurnost, hrana i bioekonomija.

IoT i Cloud u energetici

Jedan od recentnih primjera uspješne suradnje EU i ICT-a projekt je tvrtke Combis. Combis je tako osigurao nepovratna sredstva Europske unije za projekt “Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti - ComEnergy”. Kroz ovaj projekt Combis će, zajedno uz partnere na projektu, u sljedeće tri godine razvijati platformu za internet stvari (IoT), naprednu analitiku za veliku količinu podataka i aplikacije namijenjene praćenju energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta, ali i portale za upravljanje podacima. Sredstva su osigurana prijavom u okviru poziva za dostavu projektnih prijedloga “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja” unutar Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz ovaj projekt Combis će u budućnosti s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i tvrtkom ASR Grupa osigurati značajan iskorak (financijski, ljudski i tehnički) u istraživanju i razvoju novih mogućnosti interneta stvari (IoT) i tehnologija u oblaku (Cloud).

Nov pristup starom problemu

“Rješenja na kojima radimo imaju za cilj pomoći tvrtkama prerađivačke industrije da steknu uvid u potrošnju energije, uspoređuju rad uređaja u proizvodnji te prate i analiziraju njihovu potrošnju u radu i mirovanju. Samo praćenje potrošnje energenata i sustava za upravljanje energijom bazirano na inovativnim rješenjima i tehnologijama za potrebe industrije nije još sasvim zaživjelo, zbog čega se ovdje nazire zaista veliki tržišni potencijal”, komentira Mladen Maras, direktor sektora razvoja i integracije aplikativnih rješenja u Combisu, te ističe kako je jedinstvenost (a time i prednost) ovog rješenja što je prvenstveno razvijen za potrebe proizvodnje.

Industrijska upotreba energije odgovorna je za 72 posto potrošnje u EU, podaci su Industrijske strategije RH 2014. - 2020. i posljednjih 30 godina pokušavaju se eliminirati barijere i posljedično umanjiti potrošnja energije. Međutim, još uvijek postoje razne prepreke u implementaciji rješenja za smanjenje potrošnje energije poput nedostatka informiranosti javnosti i poslovnog sektora, visokih inicijalnih ulaganja u opremu te navika potrošača. Iako se svjesnost o obnovljivim energijama povećava, nedostaje razumijevanje kako ih koristiti u praksi. Zato je cilj ovog projekta razvoj znatno poboljšane usluge u odnosu na danas dostupne na tržištu, kao i novi moduli usluga koji će rješavati pitanje sakupljanja, analiziranja i planiranja potrošnje energije u proizvodnji te ostalih parametara koji mogu doprinijeti optimizaciji potrošnje energenata u prerađivačkoj industriji.

– Na tržištu postoji potreba za pametnim energetskim rješenjima u proizvodnoj industriji. Cilj nam je, u suradnji s partnerima, kreirati značajan potencijal za istraživanje i razvoj interneta stvari (IoT) i Cloud tehnologija, čime bi se kreirale i nove usluge na tržištu, ali i nova zapošljavanja, što bi svakako doprinijelo hrvatskom gospodarstvu – zaključuje Maras.

Pogledajte i video o 5 najboljih mobitela 2017.:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije