Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI CONCEPT_S

Rimac u Ženevi predstavio 'zlog brata blizanca' sa čak 1384 konjskih snaga

Concept_One
Foto: Facebook
1/6
01.03.2016.
u 16:01

Ženevski je salon specifičan zbog kompaktnosti izložbenog prostora, ali i zbog činjenice da se u neutralnoj i bogatoj Ženevi mogu vidjeti automobili na kakve je nemoguće naići bilo gdje drugdje

Više od 100 svjetskih i europskih premijera novih i redizajniranih automobila danas je otkriveno na 86. međunarodnom salonu automobila u Ženevi, koji je jutros vrata otvorio novinarima, a od 3. do 13. ožujka novitete će moći razgledati i posjetitelji. Ulaznica stoji 16 švicarskih franaka, odnosno oko 112 kuna. Ovogodišnje izdanje ženevskog salona donosi malo manje svjetskih premijera od lanjskog, barem kad je riječ o nama zanimljivim i poznatim markama, no očekuje se posjećenost na razini 2015., kad je oko 150 premijera na Geneva Motor Showu 2015. razgledalo 682.000 posjetitelja.

Ženevski je salon specifičan zbog kompaktnosti izložbenog prostora, ali i zbog činjenice da se u neutralnoj i bogatoj Ženevi mogu vidjeti automobili na kakve je nemoguće naići bilo gdje drugdje. Uz "obične" velikoserijske automobile tu se svake godine publici ponudi i nekoliko posebnih modela. Među tim je poslasticama - redom utrabrzih, ultraskupih i tehnološki najnaprednijih modela - ove godine i jedan hrvatski proizvod. Tvrtka Mate Rimca, naime, u Ženevi izlaže konačnu izvedbu električnog superautomobila Concept_One. Najnovija verzija automobila iz četiri elektromotora razvija čak 1088 konjskih snaga i 1600 Nm, a može pojuriti do 355 km/h. Od mirovanja do stotke stiže za samo 2,6 sekundi, pa se spominje kao najbrži električni automobil u svijetu! Tvrtka Rimac Automobili proizvest će samo osam primjeraka ove ručno rađene zvjerke.

Foto: Facebook/ Naš potok

- Kako bismo postigli željene performanse, najprije smo razvili tehnologiju, a tek onda automobil. Concept_One prošao je kroz četiri izdanja na na putu od koncepta do proizvodne izvedbe. U svakom smo izdanju redizajnirali gotovo sve sisteme, kako bismo postigli razinu performansi i kvalitete koju smo si zadali na početku - objasnio je osnivač i čelni čovjek Rimac Automobila, Mate Rimac.

Među sustavima razvijenim u pogonima u Svetoj Nedelji ističe se i Rimac All-Wheel Torque Vectoring koji precizno izračunava potrebni moment na svakom kotaču.

Rimac je predstavio i Concept_S, koji opisuju kao zlog brata blizanca Concept_Onea. Prema službenim informacijama, automobil ima 296 konjskih snaga više za ukupno 1384 konjskih snaga. Agresivni aerodinamični elementi povećavaju potisnu silu za 34 posto, a auto ima i 50 kg manje.

We unleashed the Evil Twin! The radical Rimac Concept_S.Built to utilize the maximum potential of the Rimac All Wheel...

Posted by Rimac Automobili on 1. ožujka 2016

Među premijerno pokazanim prestižnim novitetima Rimčevu modelu Concept_One pod svjetlima ženevskih reflektora pridružio se novi Porsche 718 Boxster, Lamborghini Centenario, Maseratijev prvi SUV Levante, Ferrari GTC4Lusso, McLaren 570GT, novi Bentley Mulsanne.

Od svjetskih premijera koje će zanimati i hrvatske vozače izloženo je, primjerice, novo izdanje Ford Kuge, novi Renault Scénic, Seatov prvi kompaktni SUV Ateca, novo izdanje Opel Mokke X, luksuzni karavan Volvo V90, redizajnirani Peugeot 2008, Kia Optima Sportswagon. Pažnju privlače i Infiniti Q60 i QX30, kao i prototip nove generacije Honde Civic.

>> Maserati otkrio prvi SUV, u proizvodnji sudjeluje i hrvatska tvrtka

>> Strani mediji o Rimcu: Sorry, Tesla, najbrži električni auto proizvodi se u Hrvatskoj

Komentara 33

DI
dinol
16:30 01.03.2016.

Fantastican uspjeh Rimca. Bravo 👍👍

Avatar pendreck
pendreck
16:53 01.03.2016.

Sjajno!!! Nisu nasi samo u sportu nego i drugim stvarima svjetska klasa!

PO
postolar
16:26 01.03.2016.

Hrabraja,u jovan ili stevo da promjeni ime ?? Lipo ime Mate,na ponos Hrvatske !!! Bravo Mate,puno uspjeha i da napokon HR politika progleda i pomogne u financiranju i logistici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije