Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PwC upozorava

Manje od polovice društava spremno je za suočavanje s rastućom hakerskom prijetnjom

hakeri
Thinkstock
17.05.2017.
u 16:00

Pogledajte kako se zaštititi od sve jačih hakerskih napada...

Stručnjaci iz PwC društva tvrde kako je opasnost od financijskih gubitaka zbog zlonamjernih softvera koji enktriptiraju podatke korisnika računala u porastu, priopćenjem javljaju iz tog društva.

Hakeri neprestano unaprjeđuju svoje taktike, otkrivajući nove načine za izvlačenje novca od ciljanih poduzeća i pojedinaca. Prije samo nekoliko godina, glavna metoda bili su "phishing" napadi koji bi zarazili računala korisnika internetskog bankarstva, od kojih je traženo da preuzmu "malware" klikom na poveznicu u mailu. 

- Napadači danas za izvlačenje novca sve više koriste nove metode utemeljene na iznudi, rekao je Piot Urban, PwC-ov partner koji vodi interni tim za kibernetičku sigurnost.

Rekao je da se već nekoliko godina vidi porast prijetnje "ransomwarea". Nakon što je instaliran na računalo, taj softver enkriptira datoteke i zahtijeva od korisnika plaćanje naknade za dekripciju. Ako korisnik ne plati naknadu, gubi pristup podacima ili ti podaci budu objavljeni.

Velika poduzeća često izrađuju sigurnosne kopije podataka o korisnicima i proizvodnji, tako da se enkriptirani podaci mogu povratiti. Iako se na prvi pogled poduzeća na taj način čine otpornima na ovu vrstu prijetnje, to nije uvijek tako.

- Povrat podataka nakon enkripcije putem ransomwarea samo je prvi korak, rekao je Tomasz Sawiak, zamjenik direktora tima za kibernetičku sigurnost. 

- Ugled društva također je važan i u opasnosti je ako se ukradene informacije objave ili ako se otkrije informacija o samom incidentu. Osim toga, napadači mogu instalirati druge komponente malware koje omogućuju daljinski pristup zaraženoj IT infrastrukturi, a da ne spominjemo troškove prekida poslovanja zbog zaraze ili potrebu izoliranja sustava kako bi se problem riješio i umanjila prijetnjam, zaključuje Sawiak.

Epidemija zaraze WannaCry ransomwareom u porastu je od petka, 12. svibnja. Mnoga velika međunarodna društva pogođena su tim napadom.

Kako bi se ograničila opasnost od zaraze i rad malwarea WannaCry, važno je poduzeti sljedeće postupke:

-  Brza izolacija zaraženih radnih stanica od ostalih dijelova IT infrastrukture poduzeća.

-  Ograničavanje mogućnosti komunikacije komponenata infrastrukture s Internetom pomoću SMB protokola koji se koristi za prijenos i dijeljenje datoteka (blokiranje javne internetske komunikacije prema i od pristupnih točaka 137, 139 i 445).

- Ograničavanje mogućnosti korištenja SMBv1 verzije protokola za dijeljenje datoteka u cijeloj IT infrastrukturi.

- Ograničavanje mogućnosti pokretanja nepotpisanih makronaredbi u dokumentima programa Microsoft Office promjenom postavki pravila grupe i omogućavanjem samo odobrenih i pravilno potpisanih makronaredbi.

- Osiguravanje izvršenja daljinskog pristupa IT infrastrukturi putem VPN-a, koristeći potvrdu u 2 koraka (engl. two-factor authentication).

- Prepoznavanje i ograničavanje pristupa koristeći infrastrukturne komponente (bez instalirane zakrpe MS17-010) ključnim aplikacijama i komponentama IT infrastrukture poduzeća. Ugradnja zakrpe MS17-010 na sva ranjiva računala IT infrastrukture.

- Prisilna ažuriranja antivirusnih potpisa.

- Omogućavanje radnim stanicama da razriješe imena domena i komuniciraju s „kill switch“ domenama korištenima u najpopularnijoj verziji malwarea WannaCry.

- Praćenje komunikacije i deblokiranje razrješenja za domene:

iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea[.]com i

ifferfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea[.]com).

- Neprestana edukacija i podizanje svijesti zaposlenika o malwareu i vektorima napada koji uključuju elemente socijalnog inženjeringa.

 

Komentara 1

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
17:13 17.05.2017.

ja sam isto spreman. nemam PC

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije