Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vozite sigurno

Litrena boca vode u vozilu je potencijalni projektil mase 20 kg

Chevy
Foto: gm
1/2
11.10.2015.
u 17:00

Predmete koji bi vas kod naglog kočenja ili nesreće mogli ozlijediti spremite u pretince

Pravilan raspored prtljage i predmeta u automobilu jedan je od onih dosadnih vozačkih savjeta kojeg mnogi od nas ignoriraju jer nam se ne čini vrijednim pažnje. Međutim, ako bolje razmislite, lako je zaključiti kako predmeti koje redovno ostavljamo razasute po unutrašnjosti automobila u pojedinim situacijama mogu postati opasni projektili. U blažem slučaju, njihovo pomicanje po kabini može nam odvratiti pažnju s ceste, a u najgorem mogu nas ozlijediti.

Sljedeći put kada sjednete za upravljač, malo promotrite svoje okruženje - kemijska olovka u udubini na armaturi, kovanice uz ručicu mjenjača, laptop odložen na sjedalu, torba obješena oko naslona za glavu te hrpa drugih predmeta na stražnjoj klupi... Svaki od tih predmeta može predstavljati opasnost u slučaju naglog kočenja ili prometne nesreće. Rizik je još veći ako teže predmete, poput boca s vodom, torbi ili laptopa imate običaj držati na stražnjoj polici iznad prtljažnika - u slučaju sudara s nepokretnom preprekom pri brzini od 50 km/h, primjerice, ti će predmeti biti pod utjecajem sile od 20 G, odnosno poprimit će 20 puta veću masu od uobičajene. Drugim riječima, jednolitrena boca vode tada će imati masu od približno 20 kilograma te velikom brzinom poletjeti prema putnicima. Samo zamislite kakvu bi štetu u takvoj prometnoj nesreći učinio laptop od oko pet kilograma ili neki još teži predmet.

Stoga, ako interijer vašeg automobila nalikuje na gore opisani, vrijeme je da nešto promijenite. Ponajprije, maksimalno iskoristite svaki dostupan pretinac i odlagalište - boce držite u predviđenim utorima; laptope i tablete, ako ne stanu u prtljažnik, pospremite u džepove na poleđini prednjih sjedala; kemijske olovke i druge oštre predmete pospremite u pretinac ispred suvozača... Ukratko, uklonite rizik da bilo koji od predmeta u kabini postane projektil u kritičnoj situaciji.

>> Povoljno i sigurno je na cijeni, ali aute koji sami voze mladi ne žele

>> Djeca mogu reagirati nepromišljeno, ali vozači si to ne bi smjeli dopustiti

Komentara 3

MI
mirrr
18:19 11.10.2015.

a tek laptop od 35kg

IV
Ivanveliki
20:59 11.10.2015.

pustite kemijsku i laptope.. Problem su nevezani putnici na zadnjem sjedalu.

XX
xxx008
22:07 11.10.2015.

Rijetko čudan članak..potpuna idiotarija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije