Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve se promijenilo

Kupujete li novi automobil? Situacija nije ista kao prije, cijene rastu, čeka se mjesecima...

auto salon
Pixabay
11.07.2022.
u 09:59

Cijene rastu bar jedanput kvartalno pa je dobra opcija auto s lagera. Nema biranja boje i opreme, vidiš u salonu, platiš i voziš- to je trenutno najmudrije

U auto salonima auti se čekaju mjesecima, cijene im skaču, a plaća se ona koja je važeća na dan preuzimanja. Ne kriju distributeri skok cijena, a u riječkom salonu za razliku od lani sada nemaju popust na nova vozila. Rok isporuke je od 210 dana pa naviše.

"S obzirom na cijelu situaciju u svijetu i koliko sve poskupljuje tu odgovora nema, nekakav minimum što se očekuje je 4, 5 posto, a sve dalje samo je nebo granica“, poručuje Marin Petrić, voditelj prodaje auto centra u Rijeci za RTL.

Cijene rastu bar jedanput kvartalno pa je dobra opcija auto s lagera. Nema biranja boje i opreme, vidiš u salonu, platiš i voziš- to je trenutno najmudrije. Bez obzira o kojoj se klasi radi. Zbog nedefiniranih rokova isporuke i cijene kupci kalkuliraju.

"U najboljim godinama, mjesečno smo znali prodavati 40-ak vozila, sada se ta brojka kreće negdje između 10 i 12“, tvrdi Izabela Angerbauer, prodavačica u salonu automobila.

Auto kuća u Rijeci posljednja je prestala garantirati cijenu svojih vozila. Radili su to do polovine svibnja, a sad ozbiljne kupce savjetuju. "Ako dođe do odustajanja riskiraju znači novo čekanje“, kazao je Boris Skoblar, voditelj prodaje auto kuće u Rijeci.

Kupci tu novi auto čekaju 4 do 8 mjeseci. Problem je u tvornicama koje nemaju dijelove za kompletno sklapanje auta. Zato do zadnjeg trena proizvođači ne definiraju ni cijenu. Kupci kažu to razumiju.

"Svjesni su da nije do nas nego do globalne situacije i jasno im je da s odgađanjem neće ništa postići jer i dalje će sve samo poskupljivati", izjavio je Paolo Brusich, prodajni savjetnik za nova vozila.

Video: Mjesecima plaćala visoke račune za struju, a onda je doznala tko je kriv za to

Komentara 8

Avatar links
links
07:58 12.07.2022.

kako ćete uskoro svi vi kmečati.... moliti ćete kupce da udju u salone...

Avatar horuk
horuk
10:43 11.07.2022.

U velikim zemljama EU je kupnja novih automobila pala za 10 % (Njemacka) do 25% (Italija) zato bez zurbe! Cijene ce pasti i bit ce veliki rabati na nove automobile Onaj tko si danas kupi preskupi auto taj ce se pokajati.

ST
stefj
10:26 11.07.2022.

Kupite Japanca ili Koreanca, tamo je sve normalno ko i prije. EU proizvođači su i tu donijeli krive odluke za pandemije, pa se i to plaća...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije