Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ DOGOVORA

Kraj najprestižnijeg svjetskog salona automobila, omiljenog i Rimcu?

Foto: GIMS
1/8
29.06.2020.
u 22:09

Ovogodišnje izdanje Geneva Motor Showa sasjekao je koronavirus. Isto će biti i s izložbom planiranom za 2021. Zajam je odobren, ali uz nemoguće uvjete. Pitanje je hoće li GIMS 2022. imati snage za borbu

Geneva International Motor Show, najprestižniji međunarodni salon automobila, vjerojatno prestaje postojati! Salon, koji se tradicionalno održavao u ožujku, ove je godine otkazan zbog koronavirusa. Sada je, pak, organizator izdao priopćenje u kojem navodi da se Geneva Motor Show neće održati ni iduće godine. To je, čini se, kraj salona kojeg su zbog neutralnosti 'terena' podjednako voljeli i njemački i francuski proizvođači automobila. Švicarska, naime, nema razvijenu automobilsku industriju, pa je u Ženevi izostalo vječno rivalstvo između domaće i gostujuće momčadi. Također, ženevski salon zbog kompaktnosti i prestižnosti izloženih automobila najviše su voljeli i novinari. Upravo je u Ženevi svoje novitete izlagao i naš Mate Rimac. Njegov C_Two na tom se salonu predstavio svjetskoj javnosti.

Iako organizator salona ne navodi da je ovo konačan kraj Geneva Motor Showa – štoviše, ostavlja otvorenu mogućnost da se on održi 2022. godine – teško da će ovakvo skupo i zahtjevno događanje preživjeti dvogodišnju stanku. Pandemija koronavirusa te s njom povezano zatvaranje tvornica i prodajnih salona automobila uvelike su uzdrmali automobilsku industriju. No, ujedno su pokazali da se automobili mogu predstavljati i prodavati i bez sudjelovanja na (skupim) izložbama. Ovogodišnje izdanje ženevskog salona otkazala je Švicarska, i to svega nekoliko dana prije zakazanog otvaranja salona, što je i organizatoru salona i proizvođačima automobila ostavilo velike troškove. Organizator salona odmah je nakon otkazivanja GIMS-a u ožujku od Ženevskog kantona zatražio financijsku potporu za pokrivanje gubitaka uzrokovanih otkazivanjem GIMS-a - procijenjenih na 11 milijuna švicarskih franaka - i radi pripreme novog izdanja.

- Početkom lipnja odobren nam je zajam od 16,8 milijuna švicarskih franaka. Zahvaljujemo nadležnim vlastima Kantona i Ženeve na spremnosti da odobre ovaj zajam GIMS-u, ali uvjete zajma ne vidimo kao jamstvo dugoročne financijske stabilnosti Geneva Motor Showa. Razlog za to je što bi organizator salona morao otplatiti milijun švicarskih franaka već u lipnju 2021. godine, prije nego što bismo imali priliku generirati dodatna sredstva jer se izdanje GIMS-a 2021. ne može dogoditi. Također, smatramo nedopustivim da je uvjet zajma da se GIMS mora organizirati 2021. Stoga zajam nije prihvaćen – pojasnio je situaciju organizator ženevskog salona automobila.

Naime, Odbor zaklade koja organizira GIMS o neorganiziranju salona 2021. godine odlučio je temeljem izjava samih izlagača, proizvođača automobila. Većina izlagača GIMS-a koji su sudjelovali u anketi izjavili su da vjerojatno neće sudjelovati u izdanju 2021. godine te da bi radije imali GIMS u 2022.
- Automobilski sektor trenutačno prolazi kroz tešku fazu, a izlagačima treba vremena da se oporave od učinaka pandemije. Nadalje, teško je vjerovati da bi trenutna zdravstvena situacija omogućila organiziranje događaja koji bi sljedeće proljeće privukao više od 600.000 posjetitelja i 10.000 novinara – navode dalje iz organizacije Geneva Motor Showa.

Zaklada se stoga odlučila za prodaju GIMS-a te bi sva organizacijska prava htjeli prenijeti na Palexpo SA, organizaciju koja upravlja konferencijskim centrom u kojem se GIMS dosad i održavao. Cilj im je pronaći rješenje koje će osigurati redovitu organizaciju Međunarodnog sajma automobila u Ženevi. No, dogovor još nije postignut. Podsjetimo, GIMS je najveći javni događaj u Švicarskoj. Njegov ekonomski učinak na ženevski kanton procjenjuje se na oko 200 milijuna CHF godišnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije