Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testirali smo

Najmanji Kijin crossover zabavan je u vožnji

Kia Stonic
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/14
08.04.2018.
u 23:03

Zadovoljni smo izravnim upravljačem, a u dobrom se svjetlu pokazao i ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa

Najmanji crossover korejske Kije, Stonic, pažnju plijeni nabildanim linijama. Bočna silueta u prvi plan stavlja kratke prevjese i sportsku liniju krova. Stonic je nastao na temelju modela Rio, pa otprilike tu količinu prostora - čak i malo više - možete očekivati i u putničkoj kabini, vizualno smirenijoj od vanjštine, ali i dalje atraktivnoj i prije svega funkcionalnoj. Za segment kojem pripada - sasvim dovoljno. Prtljažnik prima 352 do 1155 litara. Ovaj gradski crossover dostupan je samo s prednjim pogonom, što je razumljivo jer kupci ovakvih automobila jako rijetko traže 4x4 pogon.

Stonic izgleda odlično, upravljiv je i zabavan. Zamjeramo mu nešto slabiju izolaciju, što je izraženije pri vožnji autocestom. Testni primjerak pokreće atmosferski benzinac s četiri cilindra i 84 konjske snage. Za automobil težak 1045 kilograma i namijenjen prvenstveno gradskim kilometrima to je sasvim dovoljno. Zadovoljni smo izravnim upravljačem, a u dobrom se svjetlu pokazao i ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa. Iako, na autocesti smo poželjeli da ima i šesti stupanj. Isprobana kombinacija na testu je dovela do prosječne potrošnje od 6,5 l/100 km. Nešto tvrđi ovjes razveselio nas je doprinosom dinamici vožnje. Stonic 1,25 postiže maksimalnih 165 km/h, a do stotke utroši 13,2 sekunde.

Kia Stonic
1/14

Oprema je bogata, što posebno dolazi do izražaja pogledamo li sigurnosne elemente. Isprobani primjerak donosi, među ostalim, kameru za vožnju unazad, automatsko kočenje, upozorenje kod napuštanja voznog traka, automatski klima-uređaj, grijana prednja sjedala i kolo upravljača, el. podizanje stakala.

Dojmu raskoši doprinos daje i veliki središnji zaslon koji objedinjava brojne funkcije, pa tako i upravljanje navigacijom. Osnovni Stonic stoji 115.990 kuna, a u najopremljenijoj EX Motion izvedbi cijena mu je 144.290 kuna. Primjerci modelske godine 2017. u akcijskoj su ponudi uz popust od 5000 kuna.

Komentara 1

VI
virtual1
09:39 09.04.2018.

Da. oko 3% Hrvata to može kupiti. ostali će čekat da napuni 8 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije