Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Test zimskih guma

Jedanaest zimskih pneumatika vrlo dobro, tri su pala na testu

Foto: Armin Durgut/Pixsell
1/3
11.10.2023.
u 17:40

Europski autoklubovi i naš HAK testirali su 32 zimske gume na tradicionalnom rigoroznom testiranju, velika većina guma se preporučuje, a neprolaznu ocjenu su dobile turski, kineski i poljski pneumatik

Tradicionalni test zimskih guma uz detaljno ocjenjivanje performansi i ove su jeseni proveli europski autoklubovi na čelu s njemačkim ADAC-om, a na kojem sudjeluje i naš Hrvatski autoklub. Testiranje je provedeno u dvije kategorije pneumatika na 32 različite zimske gume. Manju dimenziju 205/60 R16 koriste manja SUV vozila kao što su Hyundai Kona, KIA Xceed, Nissan Juke, Dacia Jogger, Opel Crossland, Škoda Kamiq ili VW T-Roc (testno vozilo), dok veću dimenziju 225/45 R17 koriste kompakti poput Audija A3, BMW-a serije 1 i 2, Honde Civic, Mercedesa klase A i B, Peugeota 308, Toyote Corolle i VW Golfa (testno vozilo).


Naglasak na testu zimskih guma je na četiri glavne kategorije voznih osobina: upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost (ponašanje na suhoj i mokroj podlozi te u zimskim uvjetima nosilo je 70% ukupne ocjene), dok je prvi put analizirana i održivost guma (predviđena kilometraža, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka – preostalih 30%).


Jedanaest od 32 pneumatika dobilo je ocjenu vrlo preporučljivo, većina guma, njih 18 dobilo je ocjenu "preporučuje se", dok su tri testirane gume pale na testu i dobile ocjenu "ne preporučuju se". To su Lassa Snoways 4 (Turska) i Austone Athena SP-901 (Kina) u manjoj te Kormoran Snow (Poljska) u većoj dimenziji.

Foto: HAK Revija

U manjoj dimenziji (205/60 R16) sedam od 16 guma je "vrlo preporučljivo". To su Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ i Continental WinterContact TS 870 P, Hankook Winter i*cept RS3, Bridgestone Blizzak LM 005 i Firestone Winterhawk 4.

U ovoj kategoriji se ne preporučuju Lassa Snoways 4, koja nije uopće loša na suhoj i vlažnoj podlozi, ali zato drastično zaostaje za konkurencijom u zimskim uvjetima. S druge strane, model Austone Athena SP-901 najbolji je baš na snijegu i ledu, dok se na suhom samo djelomično preporučuje, a na mokrom se uopće ne preporučuje (slaba upravljivost, najduži zaustavni put, najlošije karakteristike kod akvaplaninga). 

Foto: HAK Revija

U većoj dimenziji (225/45 R17) četiri gume "velike četvorke" su vrlo preporučljive - Continental WinterContact TS870, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance + i Dunlop Winter Sport 5. Čak 11 pneumatika zaslužilo je srednju ocjenu "preporučuje se", dok je jedna guma pala na testu. 
Kormoran Snow se ne preporučuje jer ima najgore neprolazne rezultate na suhoj i mokroj podlozi (na mjestu gdje se Hankook zaustavi, ova guma se kotrlja čak 36 km/h). Nije mu pomogao ni podatak da je na snijegom pokrivenoj podlozi bio najbolji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije