Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mreža svih mreža

ICQ, Napster, dial-up i škripanje modema! Prisjetite se ranih dana interneta

Foto: PIXSELL/Screenshot
13.03.2014.
u 18:02

Pravo je vrijeme da se podsjetimo internetske prapovijesti uz nekoliko činjenica koje će vas zasigurno podsjetiti kako internet nije oduvijek bio sveprisutan u našim životima

Internet ili 'mreža svih mreža' danas slavi 25. rođendan. Pravo je vrijeme da se podsjetimo internetske prapovijesti uz nekoliko činjenica koje će vas zasigurno podsjetiti kako internet nije oduvijek bio sveprisutan u našim životima.

Škripanje modema

Prije širokopojasnog pristupa, na internet smo se spajali putem dial-up konekcije koja je proizvodila prilično glasne i neugodne zvukove.

Nema telefoniranja dok surfamo

Mnogi se zasigurno sjećaju riječi 'Skidaj se s interneta' dok su njihovi roditelji istovremeno pokušavali razgovarati telefonom.

Prvi posjet chat room-u

Sjećate li se vremena kad se mogućnost razgovora s bilo kim u bilo kojem dijelu svijeta činila kao znanstvena fantastika.

Netscape Navigator

Foto: Youtube Screenshot

Njegova je dominacija završila lansiranjem Microsoftovog Internet Explorera, no 90-ih je godina Netscape predstavljao standard u pregledavanju internetskih stranica.

Ples hrčaka

Sjećate li se plesa hrčaka? Originalni ples srećom je sačuvan. Uživajte!

MSN Messenger, ICQ...

Prije no što su internetom zavladali Google Chat i Skype, koristili smo se danas pomalo zaboravljenim programima za chat.

Napster

Dok još nismo znali za torrente glazbu smo (puno sporije no danas) downloadali putem tada 'revolucionarnog' peer-to-peer servisa.

Foto: Youtube Screenshot

Ogromni telefonski računi

Mmogi od nas strahovali su od dana kada pristiže telefonski račun pogotovo ako bi se na njemu zbog tada raširenih 'dialer' virusa našli pozivi upućenim prema Jamajci ili Novoj Gvineji.

>> Tim Berners-Lee: Treba nam Magna Carta za world wide web

Komentara 1

Avatar Hulk001
Hulk001
08:30 14.03.2014.

Bilo je to doba rata ,pretvorbe i pljačke u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije