Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiglo je proljeće

Dani tehničke ispravnosti motocikala

CVH
Foto: Shutterstock
1/5
24.04.2023.
u 09:22

Dani postaju dulji i topliji, a više temperature i ljepše vrijeme označavaju pripremu za početak sezone vožnje na motociklima i gradskim skuterima.

Adrenalinski užitak koji donosi brzina, ubrzanje, direktni osjećaj mehanike i vibracija koje proizvodi motocikl, strujanje vjetra, pa tek onda i dodir s prirodom u vožnji, istraživanje novih krajeva na otvorenom posebna je vrsta hedonizma koja je poznata gotovo svakom vozaču.

Prethodne godine u stanicama za tehnički pregled vozila registrirano je 156.716 motocikla i mopeda a iz godine u godinu taj broj raste. Većina ovih vozila imala je zasluženu zimsku pauzu, što znači da je sada vrijeme da se vlasnici svojih ljubimaca na dva kotača pripreme za lijepe dane i novu sezonu vožnje.  

Vožnja motocikla je avanturističko i uzbudljivo iskustvo. Međutim, surova stvarnost je da vožnja motocikla može biti vrlo opasna ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere opreza. Pogriješiti u vožnji na motociklu znatno je opasnije nego pogriješiti u vožnji nekog drugog, koje ima više od dva kotača. Stoga je za vožnju motocikla prije svega potrebna posebna vještina, a tek onda i naučeno znanje u vozačkoj školi.

Kao i u svakoj prometnoj situaciji, osim samog vozača i okoline, uvijek sudjeluje i vozilo – motocikl, a smisao i zadaća svakog tehničkog pregleda je da se provjerom utvrdi je li vozilo još uvijek tehnički ispravno i sigurno za sudjelovanje u prometu.

Ovo je pogotovo bitno stoga što bez obzira na vještinu i znanje koju neki vozač motocikla posjeduje, a obzirom da se ovakvim vozilima vrlo često vozi na rubu tehničkih mogućnosti, tehnička ispravnost mora biti znatno veća, gotovo idealna da bi se vozač izvukao iz svih situacija koje nameće promet. Preduvjet za sigurnost motociklista i mopedista započinje od same provjere tehničke ispravnosti i pripreme motora za sezonu.

Upravo iz tog razloga, u organizaciji sustava tehničkih pregleda i ove godine provodi se akcija besplatnog tehničkog pregleda motocikala i mopeda.

Tehnički pregled je preventivni pregled na kojem se pregledavaju ključni dijelovi kako bi se utvrdilo stanje ispravnosti. Cilj akcije je sprječavanje i suzbijanje potencijalnih nesreća uzrokovanih tehničkim neispravnostima na motociklima i mopedima kao i podizanje svijesti o važnosti tehničke ispravnosti vozila.

Dani tehničke ispravnosti motocikla i mopeda održavaju se od 24.do 29.travnja u pojedinim stanicama za tehnički pregled vozila diljem Republike Hrvatske.

Pregled vozila obavlja se BESPLATNO za sve vlasnike, odnosno vozače koji se izvanredno pojave na pregledu sa zamolbom da im se njihov motocikl ili moped pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost. Besplatni pregled vozila u sklopu ove akcije ne zamjenjuje redovni tehnički pregled kojem podliježu vozila kojima se produljuje valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije te se u tim slučajevima tehnički pregled naplaćuje sukladno odluci o visini naknada.

Kako izgleda tehnički pregled motocikala i mopeda?

Na Danima tehničke ispravnosti motocikala vozači će moći dobiti kompletan pregled svojih limenih ljubimaca i uvid u ispravnost 13 ključnih sklopova:

Vlasnici vozila se u akciju uključuju dobrovoljno, a pregled vozila je bez naknade, a bilo kakvi nedostaci koji se eventualno uoče tijekom ovog pregleda neće biti nigdje evidentirani niti će vlasnici biti sankcionirani. Zainteresiranim motociklistima može se izvršiti mjerenje buke ispušnog sustava.

To znači da će vlasnici za čije se motocikle utvrdi da su tehnički neispravni, stručno osoblje pregledom ukazati na neispravnosti te savjetovati o načinu otklanjanja istih kako bi bili sigurniji tijekom predstojeće sezone.

Sigurnost dolazi na prvo mjesto a tek onda užitak u vožnji. I zato – zadnji tjedan u mjesecu travnju, rezervirajte vrijeme za besplatni tehnički pregled motocikala i mopeda - Ispravno je sigurno!

Foto: CVH

Foto: CVH

Sadržaj nastao u suradnji s CVH

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije