Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPA VOŽNJA U SAD-u

Bijesni zbog poskupljenja Ubera nakon proslave Nove godine u Los Angelesu - vožnju od 6,2 km platio 780 kuna!

uber
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
02.01.2016.
u 12:15

Uber je poznat po tome da u satima kada vlada iznimno visoka potražnja za vozilima dopušta vozačima puno više cijene - tzv "surge pricing". U Zagrebu je Uber krenuo bez te opcije, no naknadno je uvedena.

Dočekati Novu godinu na trgovima velikih gradova je uvijek doživljaj. No, poslije se vratiti kući ponekad zna biti komplicirano. Pogotovo ako pritom namjeravate naručiti taksi.

 I u Zagrebu je u novogodišnjoj noći bilo teško uhvatiti neki taksi. No, iz velikih svjetskih metropola stižu priče o velikom nezadovoljstvu putnika koji su platili vrlo visoke cijene vožnje Uberom nakon novogodišnje proslave. 

Uber je poznat po tome da u satima kada vlada iznimno visoka potražnja za vozilima dopušta vozačima iznenadna poskupljenja - tzv "surge pricing". U tom periodu očekuju se skuplje cijene prijevoza preko Ubera i svaki je korisnik pritom na to upozoren. 

No, iako su iz Ubera danima uoči Silvestrova upozoravali putnike da računaju na veća poskupljenja te da dijele Uber s više putnika, neki su od njih na kraju ostali šokirani cijenama. 

- Hvala Uberu što mi je omogućio da moja prva kupovina u 2016. godini bude on a koju moj bankovni račun neće nikada zaboraviti! - tvitala je Amerikanka Karima Taalbi iz Los Angelesa. 

Njezin sugrađanin Ryan G. je čak i objavio fotografiju računa - platio je 780 kuna za vožnju od samo 6,2 kilometara! Zbog "surge" cijene platio je deseterostruko skuplju tarifu.  Neki su, pak, plaćali i po više stotina dolara.

Bunili su se i mnogi korisnici i u New Yorku, te su se također požalili na Twitteru na svoju nesreću. No, neki su tviteraši kritizirali putnike koji su se osjetili prevarenima ukazujući im da su sami pristali na vožnju, odnosno da su sigurno bili svjesni da se radi o posebnoj cijeni. Neki su također isticali da su putnici mogli koristiti i redovne taxi službe, ili pak javni prijevoz, ili jednostavno ne prihvatiti vožnju.   

U Zagrebu na Novu godinu  poskupljenje od 1,9 do 2,9 puta

Uber djeluje i u Zagrebu, no u Hrvatskoj je na predstavljanju usluge najavljeno da Uber neće u Zagrebu koristiti "surge pricing", barem na početku. No, kako nas obavještavaju domaći korisnici u međuvremenu je Uber i u Zagrebu uveo opciju povišenja cijena.

"Već u 22h na staru godinu bio je 1,9 ujutro, oko 2-5 h bilo je 2,9 x veći iznos. Uredno me aplikacija pitala da li pristajem na te cijene", komentar je Večernjakovog čitatelja, koji se i sam u novogodišnjoj noći vozio Uberom u Zagrebu. 

Uber: Odluka je vaša

Evo kako Uber pojašnjava više cijene:

- U trenucima kada potražnja (broj korisnika koji žele vožnju) nadmašuje trenutnu razinu ponude (broj partnera-vozača koji su online), dolazi do povećanja cijena kako bi ti bio/la u mogućnosti gotovo uvijek dobiti svoje Uber vozilo. Bez brige, obavijest o tome primaš nekoliko puta i tvoja je odluka hoćeš li svoj Uber naručiti upravo tada ili ćeš pričekati neko vrijeme dok cijene ne padnu. Cijene tijekom ovih trenutaka visoke potražnje imaju dva efekta: na korisnike i vozače. Korisnici koji nisu u žurbi mogu odlučiti pričekati dok se cijene ne snize; dok oni kojima se žuri mogu prihvatiti vožnju po povećanoj cijeni i u najkraćem roku dobiti svoje vozilo. S druge strane, ovakav sustav omogućava vozačima povećanu zaradu, stoji na stranici Ubera. Više možete pročitati ovdje.  

 

>>Uber je vjesnik ekonomije dijeljenja

>>Je li podjela potrošnje budućnost ekonomije?

>>U prva dva tjedna Ubera u Zagrebu aplikacija otvorena 50.000 puta

Komentara 11

IR
IronicLife
10:05 02.01.2016.

Dakle, prvo, ovdje je riječ o klasičnim amerikancima. Žale se na nešto što su prihvatili. Naime, UBER kada primjenjuje 'surge pricing', odnosno povećane cijene radi velike potražnje, traži kroz aplikaciju od korisnika da prihvati tu cijenu ako želi naručiti vozilo. Dakle, bez da si vidio koliko je povećanje cijene i prihvatio isto, ne možeš naručiti vozilo. U prijevodu, ovi amerikanci su pristali na 9.7x uvećanu cijenu i sad se bune. Drugo, netočna je informacija da se u Zagrebu nije primjenjivao surge pricing. Već u 22h na staru godinu bio je 1,9x ujutro okd 2-5h bio je 2,9x. Uredno me aplikacija pitala da li pristajem na te cijene...

KR
kruti
09:49 02.01.2016.

skuplje cijene?kaj se i cijene plaćaju????EX režimski VL nastavlja s nepismenošću svojih kvazinovinarčića i u novoj godini!!!

NE
Nemanadimak
10:21 02.01.2016.

Pa to je normalno, niko ih nije terao da koriste taxi. Mora i taxist zaradit nesto nekad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije