Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVe U BIH

Snimili rušenje kuće u klizištu pokraj Sarajeva: 'Ode mi sve!'

rušenje kuće
Foto: Screenshot Youtube
1/13
16.05.2014.
u 09:53

Centar Obrenovca je poplavljen, navodno je nestala jedna starija osoba. U Podgaju u BiH aktiviralo se klizište i zatrpalo osam kuća

Poplave i dalje izazivaju kaos u BiH. U mjestu Podgaj u općini Vogošća, aktiviralo se klizište koje je zatrpalo osam kuća. Više je osoba teže i lakše ozlijeđeno, no poginulih nije bilo, prenosi Klix.ba.

Jedna osoba je stradala u obrušavanju dijela vikendice u naselju Dvorovi u Bijeljini. To je druga žrtva ovih poplava u BiH, nakon što je jučer Jakov Kosanić, penzioner iz bratunačkog prigradskog naselja Pobrđe, preminuo od srčanog udara, prenosi Klix.

U mnogim banjolučkim naseljima i sinoć je bilo kritično stanje, a vodostaj Vrbasa raste iz sata u sat. Da je razina narasla za pola metra, cijeli bi Rebrovački most bio pod vodom, prenose Nezavisne novine. U Doboju pak razina vode opada.

Jutros je pod vodom i centar Travnika. Poplavljeni su poslovni i stambeni objekti te brojni automobili, prenosi Klix.ba.

Koliko su građani u strahu, pokazuje dramatičan apel koji je primio Dnevni avaz.

– Molim vas za pomoć selu Bistrica kod Topčić Polja. Odsječeni smo od svih puteva, pola sela nema, kuće se ruše... Ako nam bilo tko može pružiti neku pomoć. Strahujemo... Samo helikopterima možete doći do nas, ako netko može poslati helikopter da bar spasi malu djecu... Sutra ujutro nam trebaju helikopteri, svi ćemo izginuti, ne znamo hoćemo li dočekati svitanje – kaže se u apelu.

Jučer je u BiH u spašavanju građana aktivirana i vojska. Helikopteri su u poslijepodnevnim satima iz poplavljenih kuća u istočnoj Bosni evakuirali šest osoba.

Dva helikoptera iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a poletjeli su danas u 11.30 sati u Bosnu i Hercegovinu u akciju pružanja pomoći građanima na područjima ugroženim od poplava. Uz dvije letačke posade koje čini 8 pripadnika ETH u pružanje pomoći krenuo je i jedan pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te 6 pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desante i spašavanje na vodi, izvijestio je MORH.

– Zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine i Srbije, Vlada Republike Hrvatske ponudila je u četvrtak pomoć Republike Hrvatske susjednim državama. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah je kontaktiralo s nadležnim institucijama u Sarajevu i Beogradu kako bi dogovorili potreban oblik pomoći – priopćili su iz Vlade.

Zbog iznimno teške situacije prouzročene poplavama u susjednoj državi Bosni i Hercegovini u gradu Odžaku, kao pomoć ugroženom stanovništvu u spašavanje će se uključiti i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Novska. Kako saznajemo od Tomislava Bogojevića, pročelnika iz stanice Novska, jutros je u Odžak upućeno dvanaest spašavatelja s četiri čamca. Spašavatelji iz ove stanice imaju veliko iskustvo u takvim situacijama visokih poplavnih voda, što su pokazali i kod nedavnih poplava na sisačkom, novljanskom i jasenovačkom području.

Ovo je prvi put da spašavatelji iz Novske odlaze u susjednu zemlju, a dragocjeno iskustvo i opremljenost bit će od velike pomoći stanovnicima Maglaja gdje će im se priključiti i spašavatelji iz Ogulina i Orebića. Na molbu Bosne i Hercegovine u pomoć građanima na poplavama ugroženom području Republika Hrvatska uputit će i dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

>> Samohrana majka i blizanci zarobljeni u kući. Ostali bez struje, hrane i vode!

Komentara 44

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:01 16.05.2014.

Kada su požari u BiH šaljemo kanadere, kada su polave, šaljemo čamce, opremu i helikoptere, a njihovi političari se voze u najskupljim Mercedesima s kojim samo takvim jednim autom da prodaju mogli bi si opskrbiti opremu za krizne situacije.....ali jesam za pomoć naravno!

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
09:31 16.05.2014.

Svašta će na jadnu sirotinju,svako zlo.

Avatar Glina74
Glina74
09:08 16.05.2014.

nemamo ni sami ljudi kopaju po smeču i skupljaju plastiku a mi nemamo drugoga posla nego nudimo srbiji pomoć zato imamo a za plaće nemamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije