Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Azijski i europski čelnici žele reforme i odluke na sastanku G-20

sarko-txt.jpg
import
25.10.2008.
u 12:28

Azijski čelnici i čelnici članica Europske unije, koji su se u petak i subotu okupili u Pekingu, zatražili su provedbu dubokih reformi financijskog sustava, uoči summita industrijskih velesila i zemalja u razvoju G-20 koji će se održati sljedeći mjesec, a na kojemu očekuju donošenje odluka, prenose agencije.

Domaćin summita, Kina, želi bolju regulaciju financijskog sustava kako "virtualna" ekonomija ne bi štetila "pravoj" ekonomiji, dok su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji presjeda EU, i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso potvrdili da u Washingtonu očekuju konkretne odluke.

U petak navečer su 43 zemlje Azije i Europe u zajedničkoj deklaraciji zatražile duboke reforme monetarnog i financijskog sustava te povećanu ulogu Međunarodnoga monetarnog fonda.

Premda je summit čelnika 43 azijske i europske države bio uglavnom posvećen financijskoj krizi, predsjednici država i vlada dvaju kontinenata bavili su se i klimatskim promjenama, održivim razvojem, energetskom i prehrambenom sigurnošću, regionalnim sukobima, prevencijom katastrofa te dijalogom među civilizacijama.

Dvodnevni summit ASEM-a trebao je biti usredotočen na klimatske promjene, no, kako je rekao predsjednik EK Barroso, potreba za reakcijom na financijsku krizu "privukla je najveću pozornost", ali borba za smanjivanje emisije stakleničkih plinova mora se nastaviti.

- Financijska kriza nije razlog i ne bi smjela biti izgovor za odgodu naših obveza u borbi protiv klimatskih promjena - rekao je Barroso, ocjenjujući da postoji mogućnost globalnog sporazuma na summitu UN-a posvećenom klimi koji će se u prosincu 2009. održati u Kopenhagenu.

U zajedničkoj izjavi sudionika summita ističe se da bi u Kopenhagenu mogao biti dovršen sporazum koji bi naslijedio protokol iz Kyota i koji bi se odnosio na ublažavanje klimatskih promjena do 2012.

Novi ciljevi u nastojanjima smanjivanja emisije stakleničkih plinova oslanjat će se na zaključke konferencije o klimatskim promjenama održane u prosincu 2007. na Baliju, u Indoneziji, istaknuli su sudionici summita, pozivajući razvijene zemlje da preuzmu vodstvo.

- Prepoznajući važnost obuzdavanja klimatskih promjena, ističemo da razvijene zemlje moraju i dalje predvoditi i poduzimati mjerljive i provjerljive nacionalne obveze - kaže se u izjavi.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?