Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zimske gume

Usporedba zimskih guma - najbolji su opet Michelin i Continental

mitsubishi lancer
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
27.10.2012.
u 08:04

Barum i Sava su “best buy” u dimenziji 165/70 R14, a Nokian u dimenziji 205/55 R16

Dani su sve hladniji i vlažniji, pa valja razmisliti i o sezonskoj izmjeni pneumatika na automobilima. Iako je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na njemu poledica - a pod zimskom opremom se podrazumijevaju zimske gume ili ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lancima za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače) - preporuka je da u hladnijem dijelu godine, čim temperatura padne ispod 7°C, vozite na zimskim gumama. Imate li ih uskladištene od proljeća sada ih treba samo montirati i uskladištiti ljetne gume.

>> 165/70 R14

>> 205/55 R16

Bridgestone za SUV-ove

Ako ih nemate, pred vama je značajna investicija. Kolika, ovisi o dimenzijama guma propisanim za vaš automobil. Dobar putokaz za istraživanje koje gume kupiti je tradicionalno testiranje austrijskog (ÖAMTC) i njemačkog (ADAC) autokluba. I ove su jeseni testirane tri najčešće dimenzije guma. U dimenziji 165/70 R14 za automobile B segmenta u koje spadaju VW Polo i Renault Clio najbolje je ocijenjena Michelinova guma Alpin A4, a četiri zvjezdice su dobile i Continentalova i Pirellijeva guma.

Ocjenu “ne preporučuje se” dobili su kineski Effiplus Epluto I i ukrajinski Premiorri ViaMaggiore. Obje su pale na testu zbog užasnih rezultata pri vožnji na mokroj cesti. Kod dimenzije 205/55 R16 za kompaktne automobile poput VW Golfa i Škode Octavije najbolji je Continental, a još četiri gume imaju četiri zvjezdice – Michelin, Dunlop, Goodyear i Nokian. Proklizala je kineska guma Syron Everest 1. Kod dimenzije 215/55 R16, koja odgovara kompaktnim SUV modelima poput Nissan Qashqaija i Dacie Duster, najbolji su Bridgestone, Dunlop i Continental. A gdje kupiti gume?

Savjeti Carinske uprave

Dakako, prva mogućnost je kod nekih od naših vulkanizera i prodavača. Trebate pogledati koje marke guma imaju i po kojim cijenama, često se gume mogu naći i po akcijskim cijenama. Još uvijek je, za one koji su blizu granice, najjeftinije gume kupiti u Sloveniji. Čak i kod malih dimenzija razlika je osjetna. Pogotovo kad dobijete povrat slovenskog poreza na dodanu vrijednost. Primjerice, četiri gume Michelin Alpin A4 165/70 R14 u Zagrebu za gotovinu s popustom stoje 1908 kuna, dok u Brežicama, uz povrat slovenskog poreza na dodanu vrijednost, taj komplet košta 1492 kune.

U Hrvatsku je po osobi dozvoljeno unijeti vrijednost robe do 1000 kuna. Ali, po savjetima Carinske uprave, uvesti se mogu i četiri gume, do vrijednosti od 4000 kuna i to neto cijene (ako imate potvrdu o odbitku slovenskog PDV-a), ako su u vozilu četiri člana iste obitelji (odnosno istog kućanstva), ali samo ako su gume odgovarajuće autu koji prelazi granicu. Ako su za drugo vozilo, mora se dokazati da je netko u autu vlasnik tog vozila. Gume mogu biti i montirane na vozilo.

Ključne riječi

Komentara 11

VI
viviann
09:00 27.10.2012.

Pirellice su uvijek bile najbolje.

MO
MojMikro
10:06 27.10.2012.

Lašič je lopina i prevarant, prodaje stare gume pod nove, nema nikakve garancije. Jednom me je dobio, nikad vise.

RI
Ringo
08:11 27.10.2012.

Treba još bitno upozorenje: obavezno sve 4 zimske gume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije