Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO

Dijelovi za stare modele skuplji nego za nove aute

automehaničar,motor
Marijan Sušenj/PIXSELL
15.04.2013.
u 17:00

Prednje svjetlo za novu Mazdu6 je 20,83 posto jeftinije od onoga za model starije generacije, a jeftiniji su i dijelovi za novu generaciju Volkswagen Golfa te za novu Toyotu RAV4

Cijene rezervnih dijelova za automobile redovno analiziramo već deset godina. Sada su prvi put pojedini dijelovi za nove generacije modela jeftiniji od istih dijelova za prethodnu generaciju istog automobila.

Napredak ruši cijenu

Nije to postalo pravilo, ali nekoliko modela kod kojih smo to uočili dokaz su da viša cijena svake nove generacije korijen zaista vuče iz dugotrajnog razvoja novih tehnologija i materijala kojima je, između ostaloga, cilj sniziti troškove održavanja automobila. Do sada to u praksi nismo osjetili jer s cijenama novih modela uvoznici i serviseri dizali su cijene i njihovim rezervnim dijelovima. I, činilo se, nikad kraja poskupljenjima. Sada, pak, uočavamo da je stražnji branik za Toyotu RAV4 u novoj generaciji čak 44,36 posto jeftiniji od branika za prethodni model.

Stražnji branik za Toyotu RAV4 koštao je 6297,82 kn, a sada - za novu generaciju koja je u prodaji od prošlog tjedna - košta 3503,89 kn. Razlika je, dakle, 2793,93 kn u korist kupca novog modela. Profitirat će i vlasnici nove Mazde6, također nedavno pristigle u hrvatske prodajne salone. Prednje svjetlo za Mazdu6, primjerice, koštalo je 3511,18 kn, a sada košta 2779,94 kn. To je 731,24 kn ili 20,83% manje.

Među svijetle primjere koji su s novom generacijom donijeli i niže cijene nekih dijelova uvrstio se i Volkswagen Golf. Prednji branik za Golf lani je koštao 3107,13 kn, a sada košta 2599,35 kn. Za novi Golf većina je dijelova povoljnija nego za stari, a prednje mu svjetlo košta jednako. Cijene dijelova za VW Polo i Passat, kao i za Audi A4 korigirane su, ali tu su poskupljenja na razini tečajne razlike (10 do 90 kn). Seat Leon i Ibiza imaju jeftinije filtre zraka, cijene stražnjih branika su jednake, a ostalo je zanemarivo skuplje. Iznimka je prednji branik za Ibizu, koji je poskupio 893,45 kn ili 41,99 posto, iako se od naše lanjske analize cijena automobil nije promijenio. Na istom je tragu i Nissan Pathfinder, čije je prednje svjetlo skuplje za 1025,98 ili 52,70 posto. Šteta za svjetlo, jer cijene ostalih dijelova ostale su mu jednake. Prednje svjetlo muči i Toyotine modele. Kod modela RAV4, ono je poskupilo čak 3156,06 kuna (za stari RAV4 koštalo je 3612,92 kn). Kod modela Verso skuplje je 1064,14 kn (koštalo je 2370,25 kn).

Koliko koštaju dijelovi

Što je s ostalim markama i modelima? Koliko su njihovi dijelovi ove godine skuplji i koliko sada koštaju? Odgovor na to pitanje potražite sutra u novom broju mjesečnika AutoStyle. Analizirali smo cijene prednjeg i stražnjeg branika, prednjeg i stražnjeg svjetla, filtra zraka i ulja te disk pločica. Cijene smo tražili od ovlaštenih zastupnika svake marke za Hrvatsku i radi se o cijenama preporučenima za pojedini dio. Serviser može ignorirati preporuku zastupnika i na svoju ruku odrediti drugu cijenu, ali cijena veća od preporučene znak je vlasniku vozila da bi trebao potražiti drugog servisera.

>> Kako pripremiti automobil za proljetne uvjete vožnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije