Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zbog lijepog vremena, sve više motorkotača i biciklista na prometnicama

Sve više motorkotača i biciklista na prometnicama
Foto: Thinkstock
05.04.2018.
u 11:32

Provjerite ispravnost svog vozila i obratite pažnju na sve sudionike u prometu

Sve veći broj motociklista, pješaka i biciklista, s lijepim vremenom počinju sudjelovati u prometu, pa je potrebno voziti uz povećani oprez. Uzmite u obzir da su uvjeti na cesti lošiji na samom početku sezone – na njima je dosta šljunka kojim su se posipale prometnice u zimskom periodu i primjetna su oštećenja nastala zbog hladnog vremena. Također, spretnost motociklista i biciklista manja je nego na kraju sezone. Obavezno prilagodite brzinu i redovito provjeravajte ispravnost vozila, kako biste povećali sigurnost u prometu.

Vozači mopeda, motocikala ili četverocikala prije prve proljetne vožnje i nakon dužeg „zimovanja“ u garaži moraju provjeriti jesu li svi sklopovi ili uređaji spremni za siguran put. Potrebno je provjeriti stanje akumulatora i krpom obrisati sve dijelove, uz utvrđivanje postojanja nagriženih električnih žica ili plastičnih dijelova te oštećenja od hrđe.

Također, iznimno je važna ispravnost kočnica te mjenjača, kvačila i ručice gasa. Prisjetite se kada točno morate pristupiti tehničkom pregledu, gdje ćete dobiti detaljan uvid u ispravnost motorkotača. Prije toga provjerite zategnutost vijaka i lanca, razine potrebnih tekućina (motorno ulje, ulje u mjenjaču, rashladna tekućina…), učvršćenost blatobrana i vjetrobrana…

Obavezno provjerite je li tlak u pneumaticima usklađen s propisanim vrijednostima te provjerite ispravnost pozicijskih svjetala, stop svjetala, pokazivača smjera, svjetla za osvjetljavanje registarske tablice, glavnih i dugih svjetala. Time osiguravate vidljivost pri vožnji i veću sigurnost s obzirom na druge sudionike u prometu. Vezano uz sigurnost, zakonom je propisano nositi kacigu, a preporučujemo i nošenje rukavica, čizmi te motociklističke jakne i hlača.

Biciklisti su pak dužni na svim cestama, odnosno na kolniku, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Prije prve proljetne vožnje odmastite pogonske elemente, posebno lanac, a ostale dijelove očistite vlažnom krpom i šamponom za pranje automobila, pa ponovno podmažite pokretljive dijelove. Kao i kod svih drugih vozila, i za bicikliste je ključna ispravnost kočnica i pneumatika, a nije loša ideja uložiti novac u servis bicikla – time ulažete u vlastitu sigurnost.

Pješaci također moraju biti na oprezu i uvažavati sva prometna pravila, a posebno budite svjesni i prisutni dok prelazite kolnik ili hodate po njegovom (desnom) rubu – ne tipkajte po mobitelu, čak i razgovor vas može dekoncentrirati, a izvadite i slušalice iz ušiju ili barem smanjite glazbu toliko da čujete sva vozila koja vam se potencijalno približavaju. I pješaci trebaju razmišljati o svojoj vidljivosti, pa kad planirate šetnju ili neku vrstu tjelovježbe poput trčanja, posebno večernju, planirajte i svjetlu odjeću ili neku prikladnu reflektirajuću oznaku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije