Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Uvodi se tehnički pregled vozila na cesti: evo što će se gledati

Policajci i cestovni inspektori zaustavljat će vozila i pregledavati ih u mobilnim jedinicama
14. prosinca 2017. u 19:16 36 komentara 91943 prikaza
pregled vozila
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Od svibnja sljedeće godine na hrvatskim cestama policija i inspektori cestovnog prometa obavljat će tehnički pregled teretnih vozila i autobusa na cesti. To je regulirano Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu. Pravilnik je donesen zbog prilagodbe propisima EU. Policajci i inspektori za tehnički pregled na cesti imat će na raspolaganju mobilne jedinice, a imat će i zadatak da godišnje obave početni pregled tehničke ispravnosti na cesti na najmanje pet posto ukupnog broja teretnih vozila i autobusa registriranih u Hrvatskoj.

Zagreb: Sajam automobila Jakuševac izmjene zakona Porez na automobile: Što se mijenja od Nove godine

Podatke šalju EK

Informacije o tim pregledima dostavljat će se Europskoj komisiji. U Pravilniku se navodi da će za obavljanje pregleda vozila na cesti policijski službenici ili inspektori cestovnog prometa zaustavljati vozila koja vizualno izgledaju loše održavano. Ta će vozila prvo biti podvrgnuta početnom tehničkom pregledu koji uključuje provjeru zapisnika o zadnjem redovnom tehničkom pregledu ili pregledu na cesti, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila, a po potrebi će se vizualno procijeniti i koliko je sigurno teret koji se prevozi postavljen na vozilo.

Na temelju rezultata početnog tehničkog pregleda policija i inspektori odlučit će treba li vozilo podvrgnuti i detaljnom tehničkom pregledu na cesti koji, između ostalog, uključuje provjeru ispravnosti kočnica, pneumatika, kotača, šasije te štetnosti utjecaja na okoliš.

Naknada za pregled

Detaljni tehnički pregled vozila na cesti provodit će se uz pomoć mobilne jedinice za pregled ili u objektu namijenjenom za pregled vozila na cesti ili u stanici za tehnički pregled vozila kao izvanredni tehnički pregled. Ako se nakon detaljnog pregleda utvrde nedostaci, vozač ili vlasnik vozila morat će platiti naknadu za tehnički pregled. Pravilnik stupa na snagu 20. svibnja 2018.

U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) zadovoljni su Pravilnikom, za koji kažu da ima intenciju povećati intenzitet kontrola vozila na cesti, a smanjiti broj kontrola u fiksnim tehničkim stanicama. Darko Vukadinović iz UHCP-a tako objašnjava da odsad teretna vozila starosti do šest godina neće morati ići na periodične preglede svakih šest mjeseci, dok će vozila stara između sedam i 10 godina umjesto svaka tri mjeseca odsad ići na periodične preglede svakih šest mjeseci. Vozila starija od 10 godina morat će na periodični pregled svaka tri mjeseca. Za nova vozila uvodi se pak nulti tehnički pregled pa takva vozila neće morati ići u stanicu za tehnički pregled. Prema Vukadinovićevim riječima, tehnički pregled vozila na cesti trebao bi povećati sigurnost prometa.

Pogledajte i galeriju 10 najružnijih automobila svih vremena:

pregled vozila
1 / 11
10. Citroën Ami 6: Citroëni tog vremena bili su nekonvencionalni, pa i čudni, ali i dalje zanosni (DS) ili dražesni (2CV). S Amijem 6 ipak su otišli malo predaleko i ušli na teritorij nepotrebno bizarnog i ružnog. Naravno, zašto automobil ne bi izgledao poput žabe kojoj je netko stao na glavu? Nasljednik Ami 8 malo je ublažio stvar.
snijeg Vrijeme je Pripremite se za zimu: ovo je 5 koraka za mirnu vožnju Zagreb: Sajam automobila Jakuševac tradicionalno je mjesto za kupoprodaju limenih ljubimaca Savjetujemo 8 koraka: kako kupiti rabljeni automobil Sajam automobila Promjene Evo što se mijenja kod kupnje rabljenih vozila

Opseg tehničkog pregleda na cesti

1. Identifikacija vozila

2. Uređaji za kočenje

3. Upravljanje

4. Vidljivost

5. Svjetlosna oprema i dijelovi električnog sustava

6. Osovine, kotači, gume, ovjes

7. Šasija i dijelovi pričvršćeni za šasiju

8. Ostala oprema

9. Štetno ekološko djelovanje     

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Narcis660:

  Ako stvarno budu radili korektno i po pravilniku ,znaci ne kroz prste vjerujem da ce najvise ih biti smjesteno u garaze.

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Ak to budu sistematski provodili na cesti bude ostalo 4-5 autobusa u cijeloj RH.

 • Avatar -HLEBINAC-
  -HLEBINAC-:

  Baš me zanima hoće li smjeti pregledavati automobile iz Europe, posebno kombije koji dolaze u stanju raspalog bojlera ???