Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Ugroženiji građani trebaju izbjeći odlazak u stanicu za tehnički pregled

Na tehnički pregled vozilo može odvesti netko drugi, a obvezno osiguranje ugovorite preko interneta ili telefona.
24. ožujka 2020. u 11:12 6 komentara 2004 prikaza
Tehnički pregled
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema važećim propisima u Republici Hrvatskoj, potvrdili su iz MUP-a, i u ovim se okolnostima mogu registrirati samo ona motorna i priključna vozila za koja se na tehničkom pregledu utvrdi da su ispravna. Produženje važenja prometne dozvole obavljaju stanice za tehnički pregled vozila, koje će produžiti važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole.      

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici Odštete zbog potresa Zbog proglašenja prirodne nepogode do odštete i ako niste bili osigurani                         

No, svjesni smo činjenice da se zbog sprječavanja globalne pandemije širenja korona virusa COVID-19 mogu dogoditi nepredviđene situacije koje se odnose na proces registracije vozila i produženje valjanosti prometne dozvole. S tim u vezi, za situacije u kojima su vozila zatečena u prometu i kojima je istekla valjanost prometne dozvole, a za čije vozače postoji opravdani razlog zbog koje nisu mogli na vrijeme obaviti tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole (dokaz o obaveznoj karanteni i sl.), svaka situacija će se zasebno razmotriti kako bi se odlučilo o eventualnom sankcioniranju navedenog prekršaja – napominju iz MUP-a.

Situaciju je dodatno zakomplicirao snažan potres koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb, no među oštećenim objektima nisu stanice za tehnički pregled vozila.

Tehnički pregled | Autor : Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Na svu sreću, niti jedan objekt stanica za tehnički pregled vozila nije imao značajnijih oštećenja. Svi uređaji i oprema ostali su ispravni i nije bilo potrebe za posebnim izvanrednim intervencijama. U nekoliko stanica bilo je manjih problema s internet komunikacijama, što je otklonjeno – potvrdio nam je Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske.

Servis auta Servisi za vrijeme epidemije Većina servisa radi skraćeno, ali možete i na redovan servis

Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće, posebno starijima i onima s već narušenim zdravljem. Stoga mnogi koji su u toj kategoriji, a kojima se bliži istek važenja prometne dozvole, strahuju da će ipak morati izaći kako bi obavili tehnički pregled te produljili osiguranje za automobil. Napominjemo ipak da za produženje važenja prometne dozvole vozila nije nužno da u stanicu za tehnički pregled dođe isključivo vlasnik, već tehnički pregled i produženje važenja prometne dozvole vozila može obaviti bilo koja osoba uz predočenje osobne iskaznice vlasnika vozila. Vlasnici vozila koji spadaju u rizičnu skupinu kad je u pitanju potencijalna zaraza korona virusom stoga bi poslove tehničkog pregleda i produženja važenja prometne dozvole vozila trebali povjeriti nekome tko ne spada u tu skupinu. Ostanite kod kuće i zamolite osobu od povjerenja – zdraviju i mlađu od vas - da umjesto vas odveze automobil na tehnički pregled!

Isto vrijedi i za postupak osiguranja automobila. I to može umjesto vas odraditi osoba od vašeg povjerenja (uz vašu osobnu iskaznicu) ili automobilu osiguranje možete produljiti preko interneta ili telefona, odnosno izvaditi e-policu koju će vam po ugovaranju poslati mailom. E-polica je digitalna verzija auto osiguranja koja omogućava provjeru postojanja police obveznog auto osiguranja prilikom registracije vozila. To je najbrži i najsigurniji način kupnje auto osiguranja, te je mogućnost zaraze i izlaganja rizicima jednaka nuli. U stanicu za tehnički pregled u tom slučaju nećete morati nositi sa sobom klasičnu “papirnatu” policu.

KORONAVIRUS Stanice za tehnički pregled nastavljaju s radom ali uz pojačane mjere opreza

Ako posjedujete e-policu auto osiguranja, nije potrebno imati policu u papirnatom obliku. Digitalna polica vrijedi jednako kao i papirnata te je prihvaćena u svim stanicama za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj pa je dovoljno imati dokument na mobitelu - savjetuje Bruno Fabo, voditelj prodaje osiguranja u kompare.hr, koji upisivanjem podataka vlasnika vozila automatski provjeravaju  bonus i podatke o vozilu te izračunavaju cijenu osiguranja za 10 osiguravajućih kuća.

Naime, u digitaliziranoj verziji, nakon što ugovorite policu osiguranja, osiguravajuće društvo šalje je u bazu podataka Centra za vozila Hrvatska (CVH) te u tvrtke zadužene za tehničke preglede i registraciju vozila. Podatak o registraciji vozila CVH će proslijediti MUP-u, a informaciju o vašoj polici osiguranja svim osiguravajućim kućama. Također, zaustavi li vas na prometnici policija, bit će dovoljno da policu osiguranja imate na mobitelu i da ju na upit policije i pokažete.

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • Avatar links
  links:

  ako bude sreće većina bi ih trebala propasti...lihvari beskorisni

 • Mladjan:

  Stanice za teh. pregled rade normalno. Kada Vas vrate radi ne ispravnosti, onda ste bespomoćni, jer rezervni dio ne možete nigdje kupiti. Prodavnice auto dijelova ne rade do daljnjeg.

 • Avatar MaryWC99
  MaryWC99:

  Mary, 38. w­­w­­w­­.­­l­­o­­v­­e­­x­­x­­.­­c­­l­­u­­b