Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti

Stigli jesenji dani i magla: evo na što trebate paziti u vožnji

magla
Foto: Bernd Wuestneck/DPA/PIXSELL
20.10.2018.
u 09:29

Stražnje maglenke ne palite u gradu – osim za iznimno guste magle – jer ćete tada smetati vozačima iza vas

Stigli su jesenji dani, a s njima i magla, koja je posebno izražena u vlažna jutra. Magla smanjuje vidljivost, a opasna je i zbog toga što se često pojavljuje naglo i samo mjestimično, s različitom gustoćom, pa može iznenaditi vozača.

Smanjena vidljivost kao rizična je pojava definirana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao situacija kad zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju. Stoga po magli treba prije svega smanjiti brzinu i držati veći razmak od vozila ispred. Iako vam se možda to učini logičnim, jer s upaljenim svjetlima ne vidite dobro, za magle se ne smiju paliti duga svjetla jer ona zbog reflektiranja dodatno smanjuju vidljivost. Vozite s kratkim svjetlima i upalite svjetla za maglu ako ih imate. Ali, dakako, ona neće pomoći da vi bolje vidite već da vas drugi ranije uoče.

Stražnje maglenke ne palite u gradu – osim za iznimno guste magle – jer ćete tada smetati vozačima iza vas. Bitno je da brzinu prilagodite vidljivosti, odnosno brzina vašeg vozila mora biti takva da vozilo možete u potpunosti zaustaviti unutar duljine vaše vidljivosti. Ako možete birati, izbjegnite vožnju noću. Ne zaboravite, kod niske magle kolnik je vlažan pa može doći do proklizavanja.

Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofob
09:10 21.10.2018.

Dobro Balkanci, da li se vi to salite ili k vama jos nisu dosli auti s radarom i automatskim kocenjem? Pa to je na trzistu jos od 2007!

MO
modovisisajteMaraschino
10:25 20.10.2018.

ljudi po sunčanom danu voze sa upaljenim prednjim maglenkama... a kad je vidljivost slaba pola njih ne pali svjetla.... a glupost da upaljena svjetla troše gorivo jednaka je gluposti o ravnoj Zemlji. imali upaljena ili ugašena svjetla, alternator i dalje proizvodi struju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije