Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

Biste li kupili auto online? Ovo su prednosti i nedostaci

Dan kad će kupnja automobila putem računala, laptopa ili smartfona biti sasvim uobičajena bliži je nego što mislite
25. ožujka 2018. u 09:32 9 komentara 6430 prikaza
Jedna je od prednosti kupnje vozila u salonu i neposredan kontakt s prodavačem koji može objasniti sve pojedinosti
Foto: Thinkstock

Osim za objavljivanje statusa na Facebooku, fotografija ljubimaca na Instagramu, gledanje YouTubea i čitanje vijesti, internet se u Hrvatskoj sve češće koristi i za online kupnju. Prema prošlogodišnjem istraživanju Shopper’s Mind 2017, gotovo pola (48,3 posto) hrvatske internetske populacije redovno kupuje putem interneta i to ponajprije obuću i odjeću, elektroniku i brojne druge proizvode, uključujući namirnice. No, što je s automobilima? Hoćemo li ih u bliskoj budućnosti i u Hrvatskoj kupovati preko interneta?

BMW u driftu Noćna vožnja BMW-om 'driftao' po rotoru u Zagrebu: 'U doživotni zatvor s njim'

S obzirom na način na koji Europljani, pa tako i Hrvati, usvajaju mnoge američke online trendove, dan kad će kupnja automobila putem računala, laptopa ili smartfona biti sasvim uobičajena bliži je nego što mislite. Još jedan razlog zbog kojeg je takva budućnost izgledna jest što mnogi kupci automobila odlazak u prodajni salon, interakciju s kupoprodajnim savjetnikom i zatim dugotrajni proces s papirologijom jednostavno smatraju staromodnim i suviše napornim iskustvom. Osim toga, pritisak eventualnog odustajanja od kupnje znatno je manji online nego kad imate posla s osobom – putem interneta samo kliknete “Odustani” ili zanemarite email s ponudom.

Koji je postotak hrvatskih vozača zainteresiranijih za kupnju automobila putem interneta nije poznato, no nije teško zamisliti da će s vremenom samo rasti. Jedan od pokazatelja da će se kupnja automobila u budućnosti i kod nas sve češće odvijati posve virtualno su i već dugi niz godina prisutni online konfiguratori. Danas, naime, gotovo svaki proizvođač automobila dostupan na hrvatskom tržištu potencijalnim kupcima nudi mogućnost virtualnog konfiguriranja u obliku biranja modela, motora, mjenjača, serijske i dodatne opreme, pa čak i boja i kotača. Time je postignut značajan pomak unaprijed u iskustvu kupnje, odnosno odabira i upoznavanja sa željenim proizvodom, jer je kupcu omogućeno da u miru i koliko god dugo želi bira optimalnu konfiguraciju, a da mu u salonu za vratom ne dišu katkad i ne osobito strpljivi prodajni savjetnici. Nema sumnje da su konfiguratori samo još jedan korak prema budućnosti u kojoj će sve veći broj kupaca odabir automobila, oblik financiranja i autorizaciju kupoprodajnog ugovora u samo nekoliko trenutaka potvrditi virtualnim potpisom.

Online shopping Kako izbjeći prevaru Kupujete preko interneta? Ovih 8 savjeta će vam pomoći

Koliko god bili korisni, međutim, online konfiguratori ne znače da će prodajni saloni posve nestati, jer brojni kupci još uvijek preferiraju otići na lice mjesta i uživo vidjeti i opipati te sjesti u automobil koji razmatraju kupiti. Nadalje, ne valja zanemariti ni važnost isprobavanja, odnosno probne vožnje potencijalnog novog automobila – iako hrvatski kupci često nemaju tu naviku, svakako preporučujemo da kod biranja novog (pa i rabljenog) automobila uvijek inzistirate na probnoj vožnji prije konačne odluke o kupnji. To je ujedno najveći nedostatak online kupnje automobila, jer osim ako vozilo ne smatrate isključivo prijevoznim sredstvom od točke A do točke B, bit će vam važno barem jednom uživo ga provozati. Isprobavanje automobila prije kupnje, naime, trebalo bi biti pri samom vrhu prioriteta tijekom procesa razmatranja – uostalom, ne događa se svaki dan da namjeravate potrošiti barem 100.000 kuna (najčešće i više) na neki proizvod.

Dok je u brojnim europskim zemljama kupnja automobila online mogućnost na koju su se kupci uglavnom navikli, ona je u Hrvatskoj zasad još uvijek nepoznanica. Iznimka je, primjerice, Neostar, brand Auto Zubaka, koji od kraja ožujka prošle godine omogućuje kupnju rabljenih automobila isključivo online. Velikim izborom rabljenih automobila, intuitivnim alatima, pregledom vozila do najsitnijeg detalja, online plaćanjem i dostavom na kućnu adresu, kao i opcijom povrata u roku od 15 dana, ovo je dobar hrvatski primjer budućnosti, odnosno nove dimenzije kupnje automobila. Još uvijek je pitanje koji će od zastupnika važnijih marki vozila prvi na hrvatskom tržištu uvesti online kupnju novih automobila, no gotovo je sigurno da će, kad krene jedan, uslijediti i brojni drugi, ako ne i svi. Takav pomak ne znači nužno da više nitko neće ulaziti u salone, ali svakako će u cijelosti promijeniti način na koji doživljavamo online kupnju. Uskoro ćemo, prema svemu sudeći, živjeti u svijetu u kojem ćemo automobile kupovati uz smartfone, tablet ili laptop, sjedeći na terasi kafića, a sve u vremenu koliko vam je potrebno da popijete jutarnju kavu.

Pogledajte i galeriju 10 stvari koje možda niste znali o Yugu:

Jedna je od prednosti kupnje vozila u salonu i neposredan kontakt s prodavačem koji može objasniti sve pojedinosti
1 / 11
Yugo je, zasluženo ili ne, na glasu kao jedan od najgorih automobila svih vremena. Kod nas je, barem nekad, bio sveprisutan, ali postoje neki zanimljivi detalji koji vjerojatno nisu poznati široj javnosti. Neke od njih preuzeli smo iz knjige Jasona Vuica "The Yugo – The Rise and Fall of the Worst Car in History" ("Uspon i pad najgoreg auta u povijesti").
Pala presuda Nakon zabrane dizelaša u Njemačkoj, jeftini automobili preplavit će Hrvatsku hakeri OPREZ U E-ŠOPINGU Poslali upozorenje građanima: Ne nasjedajte na ove lažne online ponude i oglase! Auti Mladen Milčić Država časti poduzetnike, građani će i dalje po auto u Njemačku

Europljani manje skloni online kupnji

Prema jednom istraživanju provedenom 2015. u SAD-u i nekoliko drugih zemalja na ukupno 10.000 ispitanika, njih tri četvrtine izjavilo je da bi, kad bi imali tu opciju, cjelokupan proces kupnje učinili online, umjesto u salonu. Istraživanje je pokazalo i da su američki, kineski i brazilski vozači zainteresiraniji za online kupnju u odnosu na druge zemlje, ponajprije one europske. Primjerice, 75 posto Brazilaca i čak 90 posto Kineza kupilo bi automobil putem online aukcije, dok taj postotak za Nijemce iznosi 45 posto, a za Francuze samo 35 posto.

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • josmalopanestalo:

    kad kod nas bi prevarili i vlastitu mater i kad auto gledaš a tek na neviđeno, nitko ne kaže istinu o autu samo muljanje i da se duplo zaradi nego što vrijedi

  • Deleted user:

    Auto se ne kupuje preko neta jer je je to previše novca koji treba dati a ako ga ne provjeriš dobiješ pokvarenu kantu. Ali bankari bi onda rekli e pa kupite onlain dijelove za tu svoju kantu nema frke. Toliko ... prikaži još! o brigi za krajnjeg potrošača.

  • makan tahi:

    pa to je super jer nema troškova dostave: pošalju ti ga i-mejlom, pa si ga doma isprintaš