Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTRUKTURIRANJE

Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura za napuštanje tvrtke

Mercedes-Benz plant
Bernd Weissbrod/DPA/PIXSELL
10.09.2021.
u 13:25

Samo u šest njemačkih tvornica postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika

Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promjenama tijekom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podijeliti u dvije nove, neovisne tvrtke: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi postati klimatski neutralan prije 2039. godine i mora svoju proizvodnju potpuno pretvoriti u elektromobilnost. No kako bi mogao financijski podnijeti velika ulaganja, Daimleru slijedi stroga štednja i to će imati dalekosežne posljedice na zaposlenike Grupe.

Samo u šest njemačkih tvornica postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Izvršn direktoric Daimlera Ola Källenius prošle je godine najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama tvrtke, dobrovoljan. 

Inženjer u ranim 40-ima koji je u tvrtku došao nakon završetka studija može se nadati otpremnini do 400.000 eura, a ponudu za odlazak već je prihvatilo više od 3.500 zaposlenika, doznaje Business Insider, prenosi Fenix-magazine. 

Glasnogovornik tvrtke naglasio je da ovaj broj ne uključuje zaposlenike koji su napustili Daimler u djelomičnoj mirovini ili su otišli u mirovinu. Inače bi broj bio znatno veći, rekao je glasnogovornik.

Nisu svi oduševljeni programom otpremnina.

“Ne želimo otpremnine”, rekao je za njemačke medije zaposlenik u Untertürkheimu, koji bi radije vidio novac uložen u daljnji razvoj. Posao trenutačno ide dobro. Odlazak nekih kolega stoga bi napravio “rupe”.

 

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar @promatrač
@promatrač
18:15 10.09.2021.

Zna Daimler da Njemačkoj ozbiljno prijeti, nakon nadolazećih izbora, crveno-crveno-zelena diktatura, pa se već novom režimu prilagođava.

FR
fred70
22:22 10.09.2021.

Ta je akcija odavno zavrsila i nema vise te ponude.

WW
wwwcro
19:38 10.09.2021.

Da HDZ ili SDP upravlja sa tom tvornicom oni bi jednostavno otpustili višak radnika bez ijednog eura. A švabe daju 400.000 €. To je u kunama oko 3.000.000. Živio HDZ i SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije