Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISAVLJE Sve učestalije priče o navodnim krađama i presnimavanju arhivskog materijala za konkurentske televizije

Arhiv HRT-a pod strogim videonadzorom

23.05.2004.
u 20:53

Ovo je med! I mnogi zuje oko košnice prepune toga meda - ovako je najvrednije blago HRT-a, prebogatu arhivu i veliki interes za nju opisao dr. Branko Bubenik, rukovoditelj prisavske radne jedinice Indok u sklopu koje je i spomenuta arhiva. Takva Bubenikova definicija odmah navodi na zaključak kako bi mnogi vrlo rado u taj med umočili svoje prste, ali potajno i s nakanom da ga na bilo koji način trajno posvoje. Da to nije daleko od istine dokazuju sve učestalije priče o krađama i presnimavanjima arhivskog materijala.

- I te me priče žderu! A one su učestale, pogotovo u posljednjih godinu dana. Stoga smo jedini u kući dobili videonadzor prostorija, a mjere sigurnosti stalno se pooštravaju - kaže Bubenik, inače i potpredsjednik svjetske organizacije za arhiviranje, svjedočeći time još jednom kako se sve to ne bi činilo kada barem u dijelu tih priča ne bi bilo isitine. Tako saznajemo da su dva drastična slučaja zloupotrebe ili krađe otkrivena i prijavljena. Jedan od njih vezan je uz sportski, a drugi uz politički događaj. Jednog je skrivio čovjek iz kuće, a drugog netko izvan nje.

- Sankcioniranje je u tijeku. Posebno oformljeno povjerenstvo ispitivalo je još jednu prijavu u kojoj se za presnimavanje materijala optužila osoba koja je prije radila na HTV-u. No, prijava je odbačena jer je istraga pokazala da se ništa nije dogodilo. Ipak, jedan je naš vanjski suradnik dobio otkaz jer je uhvaćen u presnimavanju spotova - govori Bubenik otkrivajući pritom da su snimke iz zraka najtraženije na tržištu, pa i onom crnom.

Kako bi se takve nečasne, ali unosne radnje svele na najmanju moguću mjeru, čak je i nova ravnateljica HT-a Marija Nemčić odmah zatražila sastavljanje popisa vanjskih suradnika koji imaju pravo podizati materijale iz arhive.

Želite prijaviti greške?