Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Apple prijeti zatvaranjem servisa iTunes

02. listopada 2008. u 09:58 12 prikaza
apple-txt.jpg
Foto: import

Popularni Appleov iTunes suočava se s novim problemima nakon što su diskografi najavili da će zatražiti veću naknadu za svaku skinutu pjesmu putem tog servisa. Udruga izdavača nosača zvuka traži povećanje naknade sa sadašnjih 9 na 15 centi po svakoj skinutoj pjesmi što je povećanje za 66 posto.

Digital Media Association, udruga koja predstavlja Apple, zatražila je smanjenje iznosa naknade na 4,8 centi po skinutoj pjesmi. Apple tvrdi da bi svako povećanje naknade učinilo servis iTunes neprofitabilnim što bi moglo dovesti do njegova gašenja.

- Apple je jasno dao do znanja da na iTunesu želi zarađivati novac i nije nam u interesu poslovati bez profita. Povećanje troškova za nas je vrlo opasno i moglo bi dovesti do velikog financijskog gubitka što bi rezultiralo zatvaranjem servisa, rekao je Eddy Cue, zamjenik direktora Applea.

Analitičari ipak smatraju da Apple ne može tako lako ugasiti iTunes jer je taj program jedna od glavnih sastavnica njihovog iPoda.

Od početka rada iTunesa 2003. do danas legalno je skinuto 2,4 milijarde pjesama. Cijena svake pjesme je 99 centi, a ako zahtjevi diskografa za povećanjem naknade prođu, Apple će od tog iznosa 70 centi davati njima.

(A.Be.)

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće