Domovinski pokret

Slaven Dobrović: Nekada kvalitetna oporba, sada izvršna vlast u Zagrebu - ne radi ništa

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Slaven Dobrović: Nekada kvalitetna oporba, sada izvršna vlast u Zagrebu - ne radi ništa
08.12.2021.
u 14:47
Za mjeru roditelj-odgojitelj Dobrović kaže da je veliki financijski teret, ali da tu postoji prostor za poboljšanje. Međutim, dodao je, izvršna vlast u Gradu Zagrebu ju reže, a obrazloženje koje daju je loše.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović u srijedu je ocijenio da nekadašnja vrlo kvalitetna oporba u prethodnom sazivu Gradske skupštine, sada u funkciji izvršne vlasti ne čini ništa, pa je najbolji opis stanja - "kontinuitet".  Istaknuo kako je prošlo šest mjeseci od uspostave nove gradske uprave koja, tvrdi Dobrović, ne poštuje Gradsku skupštinu budući je u kolovozu jednoglasno donesen zaključak po kojem je Gradska uprava bila dužna predati izvješća o stanju u komunalnom sektoru gospodarenja otpadom, kao i mjere kojima misle izaći iz krize, podići efikasnost i smanjiti troškove.

- Rok je bio rujan, prošao je listopad, studeni, mi smo u prosincu, a od toga nema ništa. Dakle politička skupina koja je u prethodnom sazivu bila vrlo kvalitetna oporba, koja je čak imala dobre i konstruktivne prijedloge, koja je bila vrlo glasna u kritiziranju svega onoga što nije dobro, dakle mnoge stvari bih i sam potpisao, ona sada u funkciji izvršne vlasti ne čini ništa. Sigurno je da ovdje postoji prostor za uštede na godišnjoj razini koji se mjeri u stotinama milijuna kuna, dakle samo u otpadu, a gdje je vodoopskrba, odvodnja, gdje je pitanje upravljanja gradskim velikim poduzećima, Holding?", zapitao se Dobrović.i -  ocijenio je Dobrović na tiskovnoj konferenciji u Staroj gradskoj vijećnici te ističe da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević oštro krenuo ne samo na mjeru roditelj-odgojitelj, nego i mjeru opremanja novorođenog djeteta, pa ju sa stotinu milijuna kuna godišnje, reže na pet puta manji iznos.

Za mjeru roditelj-odgojitelj Dobrović kaže da je veliki financijski teret, ali da tu postoji prostor za poboljšanje. Međutim, dodao je, izvršna vlast u Gradu Zagrebu ju reže, a obrazloženje je loše, jer statistika pokazuje da je 1674 djece rođeno više u razdoblju nakon uspostavljanja te mjere u odnosu na prethodno jednako dugačko razdoblje.

- Je li to malo, nedovoljno za novce koji su utrošeni, možemo o tome razgovarati, mjera se sigurno da dotjerati. Međutim, s obzirom na situaciju u kojoj se Zagreb i Hrvatska nalazi - a to je put u demografski slom, dozvoljeno je isključivo baviti se s time kako povećati efekt uloženog novca -  poručio je Dobrović. 

Potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel također je komentirao mjeru. 

- Ako su odlučili da je njima važno ukinuti tu mjeru, onda su to trebali napraviti onako kako to rade ozbiljni ljudi - ukinete mjeru od 1.1., nema više novih, a ovi stari, oni su naslijeđeni od prošle vlasti i kao novi gradonačelnik preuzimaš prava, ali i obaveze i te ljude pustiš, jer su ušli u taj program, svoje živote trasirali su na jedan način, imaju kredite, teško im je u tri-četiri mjeseca pronaći zaposlenja i mjesta za djecu u vrtićima - rekao je Peternel te upita što bi se dogodilo da Vlada sada kaže kako nema više subvencioniranih kredita za kupnju stana, pa rata kredita više neće biti 2500 kuna, već 4000. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.