Dobro došli u 'gnijezdo'

Provozajte se 'paukom', pa zavirite u kabinet čudesa

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
18.05.2018.
u 09:03
Paviljon je otvoren do nedjelje, a nudi se i bogat popratni program. Danju radionice, navečer predavanja i prezentacije
Pogledaj originalni članak

Čudili su se i Zagrepčani i turisti velikoj drvenoj konstrukciji na uglu Cesarčeve i Bakačeve, a onda su se odlučili kroz nju i prošetati. Što je i bila namjera organizatora kad su gradili 'gnijezdo'. Htjeli su zainteresirati impozantnom atrakcijom kako bi pozvali posjetitelje u svoje muzeje. Dio građe odlučili su prezentirati na javnoj površini u sklopu manifestacije 'Muzeji izvan muzeja'. No, to je tek mali dio onoga što imaju za pokazati, ističe Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM), koji je inicijator događanja. – Ovo je zapravo poziv da dođu u muzeje vidjeti ostatak – kaže T. Vlahović.

Lubanja nosoroga

Takvi su postavi na ulicama gradova svjetska praksa, dodaje direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, a i u metropoli se pokazalo da izazivaju veliku pažnju. Projekt su osmislile više kustosice HPM-a Katarina Krizmanić i Nediljka Prlj Šimić, dok je za oblikovanje kupole zaslužan dizajner Nedjeljko Mikac. Eksponate iz svojih postava i depoa izložili su, uz HPM, i Tehnički muzej Nikola Tesla, Arheološki muzej, Muzej za umjetnost i obrt (MUO) i Muzej suvremene umjetnosti (MSU). Ima ih stotinjak, a mogu se razgledati do nedjelje, uz popratni program dnevnih radionica te večernjih predavanja i prezentacija. Može se vidjeti i unutrašnjost tornjeva katedrale ili isprobati voziti replike starih bicikala, tzv. pauka. Izložen je original iz 1875., iz Tehničkog muzeja, jednako kao i AGB iz 1937., konstrukcija bicikla kakvim ga je zamislio Leonardo da Vinci krajem 15. stoljeća te jedan novije izrade, koji vozi na vodik.

Kakva se odjeća nosila šezdesetih predstavlja MUO.

– Modeli nisu originali, no nastali su po autentičnim skicama iz tog doba – kaže ravnatelj Miroslav Gašparović.

MSU prezentira arhiv fotografa Toše Dapca te zbirku kipara, slikara i arhitekta Vjenceslava Richtera, prikazujući dokumentarce o njima, a Arheološki muzej iskopine s područja Zagreba, poput srebrne narukvice iz 1. stoljeća pronađene u Ščitarjevu. HPM je svoj kutak pak nazvao 'kabinetom čudesa', a u njemu su lubanja fosilnog nosoroga i jelena te kost mamuta iz pleistocena, fosilni glavonošci, lubanja kornjače, dupina, pa i preparirani mutant, 'dvoglava' ovca.

– Kabineti čudesa preteče su današnjih muzeja, a u doba renesanse stajali su u kućama bogatih aristokrata koji su čuvali sve neobično što bi pronašli u prirodi – kaže K. Krizmanić.

Maketa budućeg HPM-a

Smjestila se pokraj paviljona i replika aviona iz 1910. koji je konstruirao Slavoljub Penkala.

– Izrađena je 2010., u povodu 100. obljetnice leta, na poticaj članova Aerokluba Zagreb, i to po nacrtima inženjera Antona Cvjetkovića. Gradio ju je Marijan Ivaniček na osnovi fotografija jer drugih podataka nema – ističe K. Krizmanić te dodaje da posjetitelji mogu vidjeti i maketu budućeg izgleda HPM-a, čija bi se zgrada uskoro trebala rekonstruirati novcem iz fondova EU.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.