Večernjakova biciklijada

Iskušajte najbolje rute za vožnju u prirodi ili opuštanje nakon posla

Foto: Goran Kišan/BK Sljeme
Foto: Goran Kišan/BK Sljeme
Foto: Goran Kišan/BK Sljeme
Foto: Goran Kišan/BK Sljeme
Foto: Goran Kišan/BK Sljeme
03.06.2021.
u 10:10
U vodiču pogledajte koje su najzanimljivije trase kao trening za veliki spektakl 12. lipnja na Bundeku.
Pogledaj originalni članak

Start je u Zagrebu, a lagana vožnja terenom koji je uglavnom ravan vodi preko Karlovca do Jastrebarskog i Plešivice. Tu je već potrebno dobro “potegnuti” jer počinje intenzivno bicikliranje po obroncima Samoborskog gorja, a zatim se “laganini” nastavlja prema Bistri i Mariji Bistrici. A tada počinje pravi “trening”, odnosno uspon od 800 metara prema samom vrhu Medvednice, a zatim i adrenalinom nabijen spust sa zagrebačke strane Sljemena natrag prema centru metropole.

 

“Dragulji” u okolici Zagreba

Ova ruta oko zapadnog dijela Zagrebačke županije duga je 200 kilometara, a da se u jednom “cugu” odvozi potrebno je oko sedam sati, no to je samo jedna od barem pedesetak odličnih trasa u prirodi koje mogu biti i priprema za Večernjakovu biciklijadu koja se održava na Bundeku 12. lipnja, a prijave su u tijeku. Sve ih je uzduž i poprijeko, i to nekoliko puta, prešao Goran Kišan, strastveni vozač na dva kotača i licencirani sportski direktor Biciklističkog kluba Sljeme, a ako vam se ta “majorka” čini prezahtjevnom, predlaže i niz lakših, ali jednako slikovitih trasa u okolici Zagreba. Poput zgodne rute koja se može “odraditi” nakon posla, a vodi preko Čeha i Brezovice te oko Svete Klare do centra Zagreba.

 

Foto: Goran Kišan/BK Sljeme

– Dobra je priprema za biciklijadu, kao i ona malo kraća prema jezeru Rakitje, gdje se može malo i odmoriti ili rekreirati s obitelji – ističe. Te dvije rute pogodne su za relativne početnike, a onima koji žele ispitati svoje mogućnosti i provesti vrijeme u šumi predlaže da se popnu na tzv. “markuševečki makadam”. Staza duga oko 13 kilometara iznad Podsljemena pokazat će vam kako ćete se snaći u vožnji po brijegu, a nešto “pitomija” je ona oko Maksimira te park-šuma Dotrščine i Grmoščice. Staze su uređene i nema opasnosti na terenu, objašnjava biciklistički veteran, a odlične su za uvježbavanje tehnika “mountain bikinga”. Pitali smo ga i mogu li se na dva kotača obići neki prirodni “dragulji” u okolici Zagreba, a on se odmah sjetio staze koja vodi kroz biopark Divlje vode pokraj Samobora.

– Vozite se u netaknutoj prirodi, uz potok koji teče, a ruta duga sedam-osam kilometara baš je osvježavajuća – kaže Kišan. Onima koji žele veći izazov predlaže da nastave po obroncima Plešivice sve do Jastrebarskog ili pak naprave krug od 140 kilometara oko cijelog Žumberka.

Foto: Goran Kišan/BK Sljeme

Sigurnost i korisne aplikacije

Brdski i biciklizam u prirodi imaju brojne čari, no zahtijevaju i prethodnu pripremu. A briga o sigurnosti počinje odabirom dobrog bicikla. – Nulta stavka je da si kupite bicikl koji odgovara vašoj visini, da se na njemu udobno osjećate. I definitivno ne bih preporučio vožnju bez kacige. Uvijek je dobro nositi i bocu vode ili dvije, kao i alat ako treba nešto usput popraviti – nabraja Kišan. Na divljim šumskim stazama moguće su neočekivane promjene u usponima ili blato nakon kiše, pa savjetuje da se ponese i dodatna zračnica, a pametno je imati i napunjen mobitel. Na njemu bi, savjetuje, uvijek trebao biti uključen GPS, a možete se “naoružati” i kvalitetnim ciklokompjutorom te aplikacijama na kojima se može unaprijed isplanirati ruta ili slijediti postojeća. Poput aplikacije Komoot, koja korisnika navigira i prati njegov napredak, a super su i Ride with GPS te Strava, koja ima i opciju za najpopularnije rute po cijelome svijetu te daje uvid u rekorde drugih vozača. 

 

Uz potok, do park-šume, oko Žumberka

Markuševečki makadam Put od 13 kilometara dobar je za početnike željne izazova. Počinje pokraj markuševečke crkve, a prolazi pokraj kamenoloma i potoka koji se spuštaju s obronaka Medvednice.

Samobor – Divlje vode Pitoreskna ruta duga je oko osam kilometara, a vodi do bioparka. Može se nastaviti po obroncima Plešivice sve do Jastrebarskog ili oko cijelog Žumberka.

Đir oko Maksimira Trasa seže do park-šume Dotrščina, koja je puna uređenih i nezahtjevnih staza. Oni koji imaju još energije, mogu krenuti prema zapadu i Grmoščici, koja je također bogata biciklističkim stazama, no nešto zahtjevnijim. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.