gastro natjecanje velikog srca

'Amorova žlica' želi se proširiti po cijeloj Europi, ali za to im je potrebo 130 tisuća eura. Evo kako im možete pomoći!

storyeditor/2022-11-01/PXL_241021_90333232.jpg
storyeditor/2022-11-01/PXL_241021_90333223.jpg
storyeditor/2022-11-01/PXL_241021_90333218.jpg
storyeditor/2022-11-01/PXL_241021_90333213.jpg
storyeditor/2022-11-01/PXL_241021_90333201.jpg
02.11.2022.
u 16:30
Udruga nastavnika u ugostiteljstvu koja educira osobe s invaliditetom crowdfunding kampanjom prikuplja novac za međunarodni projekt
Pogledaj originalni članak

Obići 27 glavnih gradova Europe u šest mjeseci i dati priliku osobama s invaliditetom da pokažu kako im mjesto nije na marginama društva, to je cilj projekta Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) za koji su pokrenuli crowdfunding kampanju.

Dokaz da možemo puno

U njihovoj kuhinji glavni je začin solidarnost jer im je zadatak da osobama s invaliditetom prenesu znanja iz ugostiteljstva kako bi postale samostalnije, prihvaćene u društvu te spremne za tržište rada. Dvije godine organiziraju i uspješno nacionalno gastronatjecanje "Amorova žlica", koje sada žele proširiti na međunarodnu razinu, za što im je potrebno 130 tisuća eura.

Završnica ovogodišnjeg natjecanja održala se početkom listopada, a osam finalista iz cijele Hrvatske odmjerilo je svoje kulinarsko umijeće i vještine pripreme koktela. Među njima je bila i Marina Jug, koja je osvojila prvo mjesto, i to desertom od lješnjaka. Recept je, kazala je, bio doista kompleksan i s mentoricom ga je usavršavala dva dana, ali nakon osvajanja nagrade srce je bilo puno.

– Mi osobe s invaliditetom često smo u društvu ograničene i živimo u svom zatvorenom krugu, a to se pojačalo otkako je korone. Postoje razne predrasude i zato želim da međunarodno natjecanje potakne druge da izađu iz svojih oklopa, da se druže i uče, ali i da ljudi shvate kako osobe s invaliditetom mogu puno toga ostvariti – poručuje Marina Jug.

"Mućkanje" koktela pak do drugog je mjesta na ovogodišnjem natjecanju dovelo Antonija Bošnjaka.

– Bilo mi je vrlo lijepo na "Amorovoj žlici" i svi smo bili jako sretni kada se to održalo. Za nagradu smo išli na prijam kod pape. Uz pomoć udruge želim da se natjecanje nastavi i da drugi budu sretni kao što sam i ja – ističe dvadesetogodišnjak.

A nastavak natjecanja sad je u fokusu UNUO-a. Žele ga odvesti i izvan nacionalnih okvira te prenijeti poruku o važnosti radnog osposobljavanja osoba s invaliditetom po cijeloj Europi.

– Naša ideja sastoji se od dva kruga natjecanja. U prvom ćemo krugu šest mjeseci putovati u prilagođenom gastrokamionu. Dolazili bismo u gradove i u svakome od njih izabrali po jednoga kuhara i barmena koji bi išli u idući krug. Potom bismo ih ugostili u Zagrebu, na velikom međunarodnom finalu – objašnjava nam Silvija Habel, dopredsjednica UNUO-a i mentorica na "Amorovoj žlici".

Zainteresirani za sudjelovanje na međunarodnoj inačici moći će se prijaviti putem Google obrasca koji će, dodaje, biti na engleskom i jezicima zemalja koje budu obilazili. Surađuju s institucijama na razini Europe, ali i sa svim hrvatskim veleposlanstvima u 27 država. Na put žele krenuti već u veljači 2023., ali da bi to mogli ostvariti, potrebna su im sredstva za kamion, putne troškove, sudionike i finale u Hrvatskoj.

Donacije za "Cupid's Spoon"

– Do siječnja provodimo kampanju prikupljanja sredstava na platformi Go Get Funding pod nazivom "Cupid's Spoon" i potrebno nam je 130 tisuća eura za sve te troškove. U dogovoru s nekim ustanovama imat ćemo i promotivne donacijske kutije – napominje Silvija Habel.

Iz udruge pozivaju sve da se uključe u doniranje, a osim na crowdfunding platformi, to je moguće i na njen žiroračun. Detalji su dostupni na adresi www.unuo.hr.

>> VIDEO: Otac pitao uređaj Alexa kako da se djeca prestanu smijati, odgovor ga šokirao: 'Udarite dijete u grlo'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.