HDPZ:

Marko Grubišić ponovno na čelu društva političkih zatvorenika

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Marko Grubišić
11.11.2017.
u 17:16
Grubišić je najavio dva značajna projekta - memorijalni centar žrtava totalitarnih režima i leksikon hrvatskih političkih zatvorenika
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) u subotu je na izbornom saboru održanom u Šibeniku ponovno za predsjednika izabralo Marka Grubišića, na četverogodišnji mandat.

Redovni izborni sabor HDPZ-a održao se prvi put izvan Zagreba, a u Šibeniku je Grubišić najavio dva značajna projekta - memorijalni centar žrtava totalitarnih režimaleksikon hrvatskih političkih zatvorenika te očekuje da će biti realizirani kroz sljedeće četiri godine.

„Prvi naš značajan projekt je Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima koji nam je, uz suglasnost Grada Zagreba i države, dodijeljen na upravljanje. Po Rezoluciji Vijeća Europe, obveza je da taj centar napokon bude i u Hrvatskoj budući gotovo sve postkomunističke zemlje imaju takav memorijalni centar koji je podržan od država u kojima je komunizam davno nestao. Nažalost, do današnjeg dana mi nismo bili u mogućnosti realizirati takav projekt", rekao je Grubišić.

Istaknuo je kako je smisao memorijalnog centra da mlađa generacija, pogotovo studenti povijesti, imaju gdje pronalaziti podatke kako bi mogli činjenično svjedočiti o jednom vremenu za kojega "kažemo - ne ponovilo se“.

Dodao je da na projektu rade tri godine, da su imali više od  40 sastanaka u društvu te da su u konačnici, u suradnji s Gradom Zagrebom i državnim institucijama, ugovorili okvir projekta pod stručnim vodstvom akademskog slikara Miljenka Romića.

„Drugi veći projekt na kojem društvo radi je leksikon hrvatskih političkih zatvorenika, koji je također u izradi“, istaknuo je predsjednik HDPZ-a.

Grubišić je najavio da će Gradu Šibeniku uputiti zahtjev da se jedna ulica u Šibeniku nazove po najpoznatijem šibenskome političkom zatvoreniku Vjekoslavu Balinu.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić, koji je nazočio skupštini i zaželio im dobrodošlicu, obećao je da će brzo iznaći rješenje za njihov zahtjev.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

SI
siskic
15:48 11.11.2017.

na prvo mjesto stavite režim kradoljuba.

FU
fusgenger
13:07 26.11.2017.

Ovaj "presjednik" je častan naslijednik bivšeg predsjednika, UDBA-ša Jure Knezovića, koji se kao bivši politički zatvorenik iz Njemačke Jugoslaviju vratio 1986 godine. Šta je Knezović radio u Njemačkoj dovoljno govori datum njegovog povratka. Glavna referenca novog presjednika je što je ustvari suđen za kazneno djelo pokušaja ubojstva, a to ga čini ucjenjivim a time i podobnim za manipulacije pravih političkih zatvorenika.Sve dok UDBA bude upravljala društvom političkih zatvorenika vi će te prema njima imati loše mišljenje.

RE
renata123
18:41 12.11.2017.

Ne mogu vjerovati da netko može pisati takve komentare za ljude koji su kao učenici i studenti bili žrtve totalitarnog komunističkog režima. Proganjalo se svakog tko je drugačije mislio ili nedaj Bože uvrijedio druga tita. Ne mješajte političke zatvorenike s kriminalcima koji su u kasnijem periodu juge završavali na Golom otoku. Ali, što očekivati od nostalgičara za prošlom državom i ideologijom.