Što nas čeka

Ipak porez na nekretnine, ali od 2019.?

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Zdravko Marić, ministar financija
Porezi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vojko Obersnel, Rijeka: Iz kontakata s ljudima vidim da je velika većina građana dovedena u zabludu. Mi smo spremni za provedbu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ivica Vrkić, Osijek: Jesam za odgodu, ali ne i da se u promjene ne ide. Treba nam hrabrosti za reforme. Naše su pripreme na visokoj razini
25.08.2017.
u 09:21
Osim Zagreba koji još čeka, ostali veći gradovi očekuju od građana da dostave tražene podatke o nekretninama
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić najavio je “seriju panela” na kojima će braniti predloženi porez na nekretnine, čija bi se primjena mogla odgoditi na godinu dana. Gradovi i općine pripremili su detaljnije izračune koji su prvo predstavljeni premijeru Andreju Plenkoviću, a oni pokazuju da bi veća davanja obuhvatila samo novije nekretnine i kuće koje su okružene bazenom.

Manje za trošne nekretnine

Primjerice, porez na starije i trošne nekretnine bio bi 36 posto niži od sadašnje komunalne naknade, dok bi porez za novije i luksuzne nekretnine bio 44 posto veći. Konkretno, za kuću od 300 kvadrata u prvoj dubrovačkoj zoni iz 90-ih godina porez na nekretnine bio bi kao i sadašnja komunalna naknada od 120 kuna mjesečno, odnosno 1440 kuna godišnje. S bazenom uz kuću porez se penje na 144 kune mjesečno, odnosno 1728 kuna godišnje. Za kuće od 150 kvadrata u prvoj zoni Đurđevca komunalna je naknada 75 kuna mjesečno ili 900 kuna godišnje, neovisno o godini gradnje i stanju. Po novome, za starije bi kuće porez bio 60 kn mjesečno ili 720 kn godišnje, a za novije 90 kn mjesečno ili 1080 kn godišnje. Za 56 kvadrata stana u drugoj zagrebačkoj zoni komunalna je naknada 46,25 kuna mjesečno ili 555 kuna godišnje, a po novome obveza za stan iz 1962. godine pojeftinila bi na 41,67 kuna mjesečno (500 kuna godišnje), a za stan iz 2012. poskupjela na 55,50 kuna mjesečno, odnosno 660 kuna godišnje.

Porezi

Osim Zagreba koji još čeka, ostali gradovi očekuju od građana da dostave tražene podatke. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, kaže da iz kontakta s ljudima vidio da je velika većina dovedena u zabludu.

– Promjena nije dobro objašnjena, za najveći broj građana neće se ništa mijenjati. Visina poreza koja bi se plaćala za nekretninu koja služi za stanovanje odgovara komunalnoj naknadi, no onima koji imaju pet stanova teret bi bio veći nego sada – kaže Obersnel. Rijeka je, govori, napravila sve što je trebalo za uvođenje poreza.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vojko Obersnel, Rijeka: Iz kontakata s ljudima vidim da je velika većina građana dovedena u zabludu. Mi smo spremni za provedbu

– Ovdje nije riječ o nespremnosti jedinica lokalne samouprave za provedbu zakona, nego o političkom stavu. Odradili smo sve što je trebalo, spremni smo na primjenu zakona, a iz razgovora s ostalim kolegama gradonačelnicima gotovo su svi u istoj takvoj situaciji. Mi smo ozbiljno pristupili pripremama, a sve ostalo politička je odluka – kaže Obersnel.

Dubrovnik jeftiniji od Siska

Ako se već ide u novu raspravu, nije naodmet spomenuti da ni postojeća komunalna naknada nije najbolja mjera vrijednosti. Primjerice, građani Siska i Vukovara u centru svojih gradova plaćaju 50 lipa komunalne naknade za kvadrat nekretnine, a vlasnici nekretnina u Dubrovniku samo 46 lipa. Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić kaže da u ovom trenutku ne zna odgovoriti plaćaju li Slavonci veću komunalnu naknadu od vlasnika vrijednih nekretnina na Jadranu. Osijek je u fazi “visoke razine priprema” za početak oporezivanja.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ivica Vrkić, Osijek: Jesam za odgodu, ali ne i da se u promjene ne ide. Treba nam hrabrosti za reforme. Naše su pripreme na visokoj razini

– Poslali smo građanima obrasce jer želimo imati urednu evidenciju. Kad-tad to bi morali napraviti i stoga želimo taj posao završiti. Jesam za to da se primjena zakona možda odgodi i građane bolje uputi u sve, ali nisam za to da u promjene ne idemo jer se bez njih nećemo moći razvijati. Svi zajedno trebamo imati hrabrosti ići u promjene, a jedinicama lokalne samouprave treba ostaviti mogućnost da građanima koji su u teškoj situaciji jamčimo da neće imati veće poreze od davanja koje sada plaćaju na nekretninu – komentira gradonačelnik Osijeka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

DU
Deleted user
09:45 25.08.2017.

To je cista laz. Maric i Plenkovic gledaju da podvale gorku pilulu narodu sa sto manje stete za njih i za njihovu partiju. Jednom kad taj pljackaski zakon bude prihvacen is stavljen u praksu, onda ce poceti podizavati stopu poreza do nedogleda i nitko ih nece moci sprijeciti. Narode, treba na ulice i reci im definitivno NE!!! Ljudi, shavtite da cete ostati bez imovine, hoce da platite sto ste vec platili, a kad ne budete mogli nabiti ce vam ovrhe, blokirati racune na banci i na kraju vas delozirati iz vasih kuca i stanova. Oteti ce vam vase i dati ga bankama ili Fini na prodaju. Nedajte se!!!!!!!!!!!!!!!

DU
Deleted user
09:54 25.08.2017.

Naivan narod koji vjeruje politicarima koji u Hrvatskoj provode neoliberalnu agendu koja ima cilj da svi budemo razvlasteni od privatnog vlasništva i podstanari u " vlastititom " domu a to se odnosi i na to da vec polako jesmo i podstanari u vlastitoj domovini. Ako si razlasten = kontrola. I zato treba napraviti i 10 referenduma godisnje ako treba, sve dok ne dobijemo predstavnike koji ce zastupati nase a ne brussel/soros/bankari/...interese...ovi na markovom trgu osim par izuzetaka su obicni brusselski stakorčići!

DU
Deleted user
09:37 25.08.2017.

Taj porez tek nakon 2 godine dobiva "dojajnu" dimenziju jer nesumnjivo, kao što smo već brončani u PDV-u u EU (tik do Danske i Švedske s 25 % PDV, Mađarska ima međustopu) i enormno visoko po porezu na rad - da ćemo i tu dosegnuti nebeske visine. A što zauzvrat? Lokalni kabadahije će kupovati Audi limuzine, službene dakako, s full opremom, navigacijom i ostalim blagodatima njem. auto industrije. Eno se već gubernator otoka Vira veseli tom porezu k o svinje nakosanim bučama. Zaključno, ovaj porez će posve ispuniti 3 holes poreznih opterećenja, dakle radili bi - može, država vam uzme blizu polovinu - s zarađenim novcem bi kupili nešto za jelo, može, ali država vam tu uzme 25 % i imali bi krov nad glavom, e i tu ste krivog uvjerenja da je to vaše -ne vi ste de iure podstanar države Hrvatske, ako ne budete plaćali porez, mrš van...