OBAVLJENI RAZGOVORI S 11 DJEČAKA

Ministarstvo šalje inspekciju u Biograd zbog slučaja zlostavljanja učenika u Biogradu

Foto: Screenshot/Google Maps
Ministarstvo šalje inspekciju u Biograd zbog slučaja zlostavljanja učenika u Biogradu
26.09.2022.
u 18:04
Nakon sto je policija obavila razgovore i proslijedila izvješće DORH-u preostala je reakcija škole, a ravnatelj je nakon objave zastrašujućeg slučaja zlostavljanja dječaka, izjavio da će počinitelji biti kažnjeni u skladu s pravilnikom škole.
Pogledaj originalni članak

Zadarska policija obavila je razgovore s 11 dječaka koji su ili sudjelovali ili su nazočili maltretiranju osmoškolca u Biogradu krajem prošlog tjedna. No, za slučaj kojeg je javnosti ispričala majka, neće biti podnesene ni kaznene ni prekršajne prijave. Naime, zbog činjenice da su djeca u pitanju i da ne podliježu kaznenoj odgovornosti u ovom slučaju je, potvrdila je to za Večernji list Ivana Grbin glasnogovornica zadarske policije, otišlo samo posebno izvješće državnom odvjetništvu. Podsjetimo na izjavu majke koja je cijeli slučaj prijavila:

- Sin mi ide u peti razred osnovne škole u Biogradu. Otišao je u toalet gdje ga je iza vrata dočekala skupina od 10,15 učenika. To je prema riječima pedagoga. Oni su učenici šestog i sedmog razreda. Počeli su ga udarati šakama, pao je na pod, nastavili su ga tuči, jedan mu je stao na glavu, nogom mu je ugazio lice… Naišla je profesorica engleskog jezika koja ih je razdvojila… Ljuti me što nas jučer nitko iz škole nije nazvao. Ni nas roditelje, ni hitnu pomoć. Samo su nam rekli da je ‘otišao u krivi wc’ - izjavila je za lokalni portal Antene Zadar majka, a za Večernji list unatoč izjavi liječnika da nisu djetetu dali psihološku pomoć, rekla kako dječak ima noćne more i da treba daljnju liječničku pomoć. Nakon sto je policija obavila razgovore i proslijedila izvješće DORH-u preostala je reakcija škole, a ravnatelj je nakon objave zastrašujućeg slučaja zlostavljanja dječaka, izjavio da će počinitelji biti kažnjeni u skladu s pravilnikom škole.

Ministarstvo šalje inspekciju u Biograd

- S obzirom na to da ravnatelj nije obavijestio Ministarstvo o događaju, pokrenut je inspekcijski postupak. Najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilja. Odgojno-obrazovne ustanove trebaju biti mjesto nulte stope tolerancije na nasilje, sigurna mjesta i mjesta gdje će učenici i studenti razvijati socijalne vještine i oblikovati stavove i vrijednosti kako bi od najranije dobi naučili prepoznati i spriječiti sve vrste nasilja - poručuju iz Ministarstva ministra Radovana Fuchsa, kako prenosi lokalni portal Zadarski.hr

Ravnatelj biogradske osnovne škole: Još nisam dobio izvještaj policije

- Večernji list u ponedjeljak je kontaktirao ravnatelja biogradske osnovne škole i upitao ga o postupcima nakon završetka policijske obrade: - U gužvi sam danas i upravo imam sastanke s roditeljima. Sutra se možemo čuti ali ja još ništa iz policije dobio nisam - rekao nam je ravnatelj škole u kojoj je, kako su prenijeli mediji, već ranije navodno bilo fizičkih napada odnosno maltretiranja djece.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DQ
Dq
20:36 26.09.2022.

CZSS je morao smjestiti nasilnike u odgovarajuću ustanovu , za primjer drugima . A pošto to nisu napravili , onda je to poticanje tih i drugih nasilnika na devijantno ponašanje. Čekamo da neko teže strada ili pogine , da bi se nadležni sjetili gdje su pogriješili ?

PE
Perspektivan
18:17 26.09.2022.

Ravnatelju otkaz momentalno a mlade nasilnike prebacit u specijalnu skolu jer ocito da ne mogu biti s normalnom djecom!

PH
Petarstijena-HR
18:16 26.09.2022.

Škola mora platiti odštetu roditeljima i djetetu za pretrpljene fizičke i duševne boli.Roditelji koji nisu odgojili ove buduće kriminalce i delinkvente trebaju biti kažnjeni,a djeca im moraju doći pod nadležnost centra za socijalnu skrb,oduzimanje ,domski preodgoj i slično. Također policija ove delinkvente mora zavesti u sve kartoteke i evidencije,jer se iz ovakvih regrutiraju budući kriminalci i nasilnici,vjerojatno ovi nasilnici dolaze iz devijantnih i socijalno ugroženih obitelji,gdje su roditelji ili razvedeni ili u postupku razvoda,ili su nasilnici ili nemaju sredstava za život..Sve škole u RH moraju obvezno uvesti dežurstva 1-2 nastavnika na hodnike i WC za vrijeme svih odmora...U Americi to rade zaštitari,a u Hr moraju nastavnici. I naravno tužba protiv škole ,ravnatelj i ministarstva zbog loše organizacije i raspada sustava.Ovo djete je moglo izgubiti život od delinkvenata,budućih kriminalaca...Obvezno im roditelje privesti na ispitivanje i utvrditi o čemu se radi u njihovim obiteljima,koje su očito u rasulu...