PRAVOMOĆNA PRESUDA

Vukovarskom branitelju Tromblonu Addiko mora vratiti preplaćene kamate za euro kredit

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Petar Janjić Tromblon
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Petar Janjić Tromblon
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Petar Janjić Tromblon
19.10.2020.
u 10:08
Iz Udruge Franak koja je izvijestila o presudi poručuju da svi potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope.
Pogledaj originalni članak

Za preplaćene kamate kredita od 250 tisuća kuna u eurima vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon dobio je spor protiv Addiko banke – prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Osijeku banka mu mora vratiti oko 40 tisuća kuna preplaćenih i zateznih kamata te još 8600 kuna sudskih troškova.

Sutkinja Marijana Žigić time je potvrdila presudu Općinskog suda u Zagrebu, sutkinje Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je utvrđeno da je Addiko banka s tužiteljem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenjala odlukom banke. Također, sud je ustvrdio da se tužitelj može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda izravno ne odnosi na valutnu klauzulu euro.

- Prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi, a službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope pa tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope. I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna – naznačeno je u presudi.

Video - Konferencija za novinare Udruge Franak o presudi Suda EU

 

Sud je također utvrdio da nema zastare potraživanja jer zastara potraživanja počinje teći tek od dana utvrđenja ništetnosti nepoštene ugovorne odredbe, a ona za euro kredite nije nikad utvrđena izrijekom suda.

Iz Udruge Franak koja je izvijestila o presudi poručuju da svi potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope, dok u svim drugim kreditima s valutnom klauzulom euro ili bez valutne klauzule potrošači mogu tužiti banke zbog nezakonitih povećanja kamatnih stopa i zatražiti razlike između naplaćenih kamata i kamata kakve su one trebale biti po početnom otplatnom planu.

- Prema našim procjenama banke su sa zateznim kamatama dužne najmanje 30 milijardi kuna svim potrošačima s kojima su ugovarale kredite prije 2013. godine – izračunali su u UF-u.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
16:41 19.10.2020.

Ahahahaaaa pa sto se mora naglasit ovo branitelj. hebo te, pa ni u jugoslaviji nisu naglasavali partizanu ovo partizanu ono. procitaj arhivu vecernjeg pa nadji dje se 30 godina poslije rata u kontekstu bilo koje recenice spominje partizan ovo partizan ovo.

CH
Challenger
11:49 19.10.2020.

Banke su svojim nepoštenim poslovanjem oštetile na tisuće građana ali za vladajuće banke na osnovu "Njihovog vjerodostojnog dokumenta, njihovog pečata i domaćih izadajnika tj. odvjetnika" i dalje sustavno pljačkaju Hrvate!!!