Presuda

Vrhovni sud potvrdio da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit, ali zbog drugog razloga

Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Vrhovni sud potvrdio da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit, ali zbog drugog razloga
27.08.2018.
u 13:32
Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je 9. kolovoza zabranio štrajk u Croatia Airlinesu (CA).

No, za razliku od prvostupanjskog suda koji je presudio da sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Croatia Airlines
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Croatia Airlines Dash
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Croatia Airlines
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Croatia Airlines
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Croatia Airlines
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Croatia Airlines
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
croatia airlines

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji da je „sud prvog stupnja pravilno postupio kada je prihvatio tužbeni zahtjev te štrajk najavljen 8. kolovoza 2018. utvrdio nezakonitim i zabranio njegovu provedbu, ali ne zbog razloga na koje se poziva prvostupanjski sud, već zbog razloga navedenih u obrazloženju ove odluke iz koje proizlazi da za provedbu novo najavljenog štrajka (8. kolovoza 2018.) nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka… s obzirom na to da prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja“.

Nakon što je Županijski sud štrajk proglasio nezakonitim sindikat ORCA je odbacio sudsko obrazloženje kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri.

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu isticali su i da su prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom na to da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BM
branko.mihalic1
14:11 27.08.2018.

To samo kod nas ima da sud brani štrajk do kud smo dogurali kakve veze ima sud sa štrajkom

IV
ivanlac27
14:36 27.08.2018.

Haha sud brani strajk, sta je iduce? Sud brani radniku da podigne glavu dok radi?

DU
Deleted user
14:24 27.08.2018.

A mi ono više nismo dio jugoslavije gdje se štošta zabranjivalo?