FIMI MEDIA

Vrhovni sud dva dana odlučuje o žalbama na presudu Sanaderu i HDZ-u

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Ivo Sanader iznio obranu na slučaju u aferi Fimi media
10.06.2021.
u 17:00
Prvo suđenje u aferi Fimi media, počelo je u travnju 2012., a okončano je u ožujku 2013. nepravomoćnom osuđujućom presudom
Pogledaj originalni članak

Bio je prosinac 2010. kada je Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer, u trenutku dok je Sabor glasao za skidanje njegovog zastupničkog imuniteta, nonšalantno izašao iz svoje kuće u Kozarčevoj, mahnuo okupljenim novinarima te krenuo, u ono što je on za sebe vjerojatno zamislio kao bolji život, a trebao se ostvariti - bijegom. No plan mu se izjalovio nekoliko sati kasnije, kada je i u tom trenutku, još uvijek jedan od najmoćnijih ljudi Hrvatske, uhićen na autoputu u Austriji, poput nekog kriminalca.

U tom trenutku za Sanadera je počelo ono što će široj javnosti postati poznato kao afera Fimi media. Odnosno majka svih korupcijskih afera, kako su je prozvali novinari. Jedanaest godina kasnije, nakon dvije nepravomoćne osuđujuće presude, od kojih je jedna ukinuta, u petak i ponedjeljak o žalbama na tu presudu će raspravljati Vrhovni sud. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Irene Kvaternik, nepravomoćnu presudu protiv Sanadera i drugih donijelo je u studenom lani. Ekspeditivnost kojom je zakazana javna sjednica, inače ne baš tipična za Vrhovni  sud pogotovo u predmetima koje oni smatraju kompleksnim, vjerojatno leži u činjenici što djelu optužbi za zločinačko udruživanje  prijeti zastara. Konkretnije, ta zastara nastupa  4. srpnja, no javna sjednica koja je sazvana za dva dana u lipnju će je prekinuti, spasivši tako naše pravosuđe, barem za sada, od neviđene sramote, da nakon dva suđenja i dvije nepravomoćne presude, dio predmeta protiv bivšeg premijera i HDZ-a ode  u  zastaru.

Inače Sanader i njegovi suoptuženici, među kojima je i HDZ, kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi te je dva puta nepravomoćno osuđena, teretili su se da su preko Fimi medie, marketinške tvrtke Nevenke Jurak, iz državnih poduzeća izvlačili novac, konkretnije oko 70 milijuna kuna. Dio tog novca završio je u džepovima Ive Sanadera, no dio je korišten za crne fondove HDZ-a. Nepravomoćna presuda koju je u studenom lani izrekla sutkinja  Kvaternik, po kaznama se malo razlikovala no ona koja je izrečena 2013. Kazne su  bile malo niže, što je razumljivo s obzirom na protok vremena, a u odnosu na Ratka Mačeka, koji je na prvom suđenju jedini bio uvjetno osuđen, u jednom je dijelu donesena odbijajuća presuda zbog zastare, a u drugom nepravomoćna oslobađajuća presuda.

Sanader je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, odnosno godinu manje nego na prvom suđenju. Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora. Branka Pavošević je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci zatvora. Malo bolje je prošao i HDZ koji je  osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna, dok mu je na prvom suđenju bila određena novčana kazna od pet milijuna kuna. HDZ-u je oduzeto 14,4 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi, dok mu je na prvom suđenju bilo nepravomoćno oduzeto 24,2 milijuna kuna. Što se tiče Sanadera, njemu i njegovoj obitelji nepravomoćno je oduzeto 16,1 milijun kuna nepripadno stečene imovinske koristi. Osim toga optuženici, osim Mačeka, moraju platiti troškove postupka za oba suđenja, što iznosi nešto malo manje od milijun kuna. Od te sume, najviše solidarno moraju platiti Sanader i HDZ, malo manje od 900.000 kuna.

Prvo suđenje u aferi  Fimi media, počelo je u travnju 2012., a okončano je u ožujku 2013. nepravomoćnom osuđujućom presudom. No u studenom 2015. ukinuo ju je Vrhovni sud, a ponovljeno suđenje počelo je u travnju 2016. i okončano je u studenom 2020. Trajalo je tako dugo jer se u spisu zbog teške bolesti  Nevenke Jurak, koja je u studenom 2019. i preminula, nije događalo ništa gotovo više od godinu i pol dana. Kakvu će odluku sada donijeti  Vrhovni sud tek će se vidjeti. Inače, protiv bivšeg HDZ-ovog premijera ukupno se vodilo pet postupaka. Ti su postupci završili s četiri osuđujuće i jednom  oslobađajućom presudom. Pravomoćna mu je presuda samo za aferu Planinska u kojoj je  osuđen na  šest godina zatvora  i tu kaznu trenutačno izdržava.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

RO
roland
17:45 10.06.2021.

Dok je Mladen Bajić živ i dok je na položaju u DORH-u, Sanader se neće tako lako izvući. Jer da Sanader iziđe iz zatvora, a da Bajića maknu s mjesta specijalnog savjetnika Glavnog državnog odvjetnika, Sanader bi bio preopasan za Bajića i vjerojatno bi došlo do odmazde.

RO
roland
17:42 10.06.2021.

Ha, ha...kako je Mladen Bajić spakirao Sanadera na 20 godina u zatvor. Unutra je već 10 godina, a Bajić i dalje sa 71 godinom uništava Sanadera metodama koje je koristila Uprava državne bezbednosti

FM
fmica
18:39 10.06.2021.

mislite HDZ pravosuđe?