ozlijeđen penjač

VIDEO Pogledajte kako su HGSS-ovci spašavali penjača helikopterom usred nevremena

31.08.2018.
u 15:44
U 13,50 sati upućen je poziv za pomoć, a zbog prirode nastanka ozljede, velike vrućine i vremena potrebnog da se dođe do unesrećenog zatražena je pomoć helikoptera HRZ -a i letača spašavatelja.
Pogledaj originalni članak

Pripadnici HGSS-a nedavno su objavili fotografiju sandala koje je nosio turist koji je pao sa stijene i slomio ruku na Biokovu. Neodgovorni turist imao je sreće te je preživio zahvaljujući reakciji HGSS-ovaca. Osim spašavanja neodgovornih izletnika, HGSS-ovci se suočavaju i s mnogo ozbiljnijim situacijama.

Jedna od njih dogodila se prije gotovo dva tjedna, točnije 18. kolovoza na južnoj strani Ercegove gradine na Biokovu. Tamo je zbog odrona stijene došlo do ozljede 41-godišnjeg penjača koji je slomio desnu nogu.

U 13.50 sati upućen je poziv za pomoć, a zbog prirode nastanka ozljede, velike vrućine i vremena potrebnog da se dođe do unesrećenog zatražena je pomoć helikoptera HRZ -a i letača spašavatelja

Na teren je prva izašla makarska zemaljska ekipa sastavljena od 11 spasitelja koji su pripremili sidrište, a do njih je ubrzo došao i letački dio ekipe. Nakon preleta terena, iz helikoptera se spustio jedan spasitelj s radiovezom koji je u 15,50 sati došao do unesrećenog.

Nakon pružanja prve pomoći i imobilizacije unesrećen je pripremljen za transport u brdskoj nosiljci. Ubrzo dolazi do nagle promjene vremena i počinje jaka kiša uz vjetar i grmljavinu koja je dovela u pitanje brzu evakuaciju helikopterom. Iskusna posada helikopterom je došla iznad ekipe u stijeni i na 50 metarskom užetu izvukla unesrećenog te ga transportirala u Bašku Vodu.

Nakon zbrinjavanja unesrećenog zemaljska ekipa otežano se penjala zbog skliskih stijena do vozila pazeći da se nitko ne ozlijedi. Akcija je završena u 19.28 kada su se vratili u bazu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
nogogaz
16:21 31.08.2018.

Nasi su tribali vise suradjivat sa slovencima, koji su vrhunsko obuceni i opremljeni za svakovrstna spasavanja. U turist sezoni mogli su nasi na obuku njima a oni pomagat našima.