HAPIH

Veliko nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ilustracija za potrošačku košaricu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Inflacija u Hrvatskoj na rekordnih 10,8 posto
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Ilustracija za potrošačku košaricu
19.07.2022.
u 14:27
Sudjelovanje je anonimno, a osobni podaci se, osim prilikom kontaktiranja, koriste šifrirani pa ih je nemoguće na bilo koji način povezati s određenim ispitanikom, tvrde iz HAPIH-a
Pogledaj originalni članak

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pozvala je građane na sudjelovanje u velikom nacionalnom istraživanju prehrambenih navika koje bi trebalo pokazati koliko su se one promijenile u proteklih deset godina. Prije 10 godina pretežito se kuhalo na suncokretovu ulju, krumpir je bio najčešći prilog, ribu se konzumiralo jednom tjedno, a palačinke su bile najdraže slastice.

Prosječan Hrvat je popio barem jednu kavu dnevno. Prehrana se temeljila prvenstveno na pekarskim proizvodima, mesu te voću i povrću. Žene su preferirale piletinu i jele tri šnite kruha, a muškarci svinjetinu i pet šnita kruha dnevno, kažu u HAPIH-u. Što nam je pak danas na tanjuru doznat će se istraživanjem na reprezentativnom uzorku koje će obuhvatiti dobne skupine od 10 godina starosti do najstarije životne dobi.

- Na temelju prikupljenih podataka, odnosno saznanjima koliko se koje hrane konzumira, naši stručnjaci dat će kvalitetniju procjenu rizika porijeklom iz hrane te uvid čega unosimo previše, a čega premalo, sve s ciljem osiguranja zaštite zdravlja građana - kazala je dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i voditeljica  projekta.

Prikupljanje detaljnih informacija o prehrambenim navikama, o količini i učestalosti konzumacije hrane i pića, dodataka prehrani i sličnim navikama, kao i o intoleranciji i alergiji na određenu hranu, te općih socio-demografskih podatka pomoći će nutricionistima u kreiranju preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima za stavljanje u odnos utjecaj prehrane na pojavu bolesti, nadležnim tijelima za donošenje zdravstvenih propisa na nacionalnoj razini ali i subjektima u poslovanju s hranom kao smjernice za prilagođavanje asortimana i (re)formulacije hrane u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta.

Sudjelovanje je anonimno, a osobni podaci se, osim prilikom kontaktiranja, koriste šifrirani pa ih je nemoguće na bilo koji način povezati s određenim ispitanikom, tvrde iz HAPIH-a.

Projekt se provodi uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), na čijoj se EU Menu metodologiji i temelji, te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu (PBF) i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku (PTF).

Svi ispitanici mogu povratno dobiti i izračun unosa hranjivih tvari, kako bi osvijestili koliki je njihov stvarni unos, kazali su iz HAPIH-a.

>> VIDEO Od 1. kolovoza stupa na snagu očinski dopust: Evo što sve obuhvaća novo pravo


 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.